Un 'Brexit 'dur' ar fi 'o catastrofă pentru toată lumea', avertizează ministrul de externe spaniol

Un 'Brexit 'dur' ar fi 'o catastrofă pentru toată lumea', avertizează ministrul de externe spaniol

Ministrul de externe spaniol Josep Borrell a avertizat luni că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord ar fi 'o catastrofă', el precizând însă că Madridul dispune de planuri de urgenţă pentru a face faţă unei astfel de situaţii, transmite Reuters.

'Un Brexit dur ar fi o catastrofă pentru toată lumea', a declarat Borrell, într-o conferinţă de presă la Madrid, în contextul incertitudinii care planează asupra retragerii Marii Britanii din UE la 29 martie. Un probabil vot negativ al parlamentului de la Londra, marţi, asupra acordului convenit de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană va lăsa toate posibilităţile deschise, de la un divorţ 'dezordonat' la o renunţare totală la Brexit.

Potrivit lui Josep Borrell, chiar şi în cazul ieşirii Marii Britanii din UE fără un acord, înţelegerile bilaterale cu Spania cu privire la Gibraltar vor rămâne în vigoare.

Gibraltar, teritoriu britanic pe coasta sudică spaniolă, puternic dependent de libera circulaţie a forţei de muncă şi mărfurilor din Spania, este un subiect major de dispută între cele două state. Spania a revendicat multă vreme suveranitatea asupra Gibraltarului.

'Dacă nu există un acord de retragere, acordurile bilaterale între Spania şi Regatul Unit sunt încă în vigoare', a subliniat şeful diplomaţiei de la Madrid.

Statutul cetăţenilor britanici din Spania şi al cetăţenilor spanioli din Marea Britanie nu se va modifica substanţial în cazul unui Brexit dur, a mai arătat Josep Borrell.

El a subliniat că Spania a pus la punct planuri de urgenţă pentru a face faţă unui aşa-zis Brexit 'dur'.

În Spania trăiesc aproximativ 300.000 de cetăţeni britanici, mulţi dintre ei pensionari, în timp ce numărul spaniolilor din insulele britanice este de circa 130.000. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta” / Adi Hădean, mesaj dur de pe litoral

5 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…