Un cap sculptat al faraonului Tutankhamon, vândut la licitaţie cu 5,3 milioane de euro

Un cap sculptat al faraonului Tutankhamon, vândut la licitaţie cu 5,3 milioane de euro

Un portret sculptat al faraonului Tutankhamon a fost vândut joi la o licitaţie organizată la Londra cu peste 5 milioane de euro, în pofida nemulţumirii exprimate de autorităţile din Cairo, care au solicitat în zadar anularea vânzării şi restituirea acestei opere de artă statului egiptean, relatează AFP.

Acel cap sculptat în cuarţit brun, cu o vechime de peste 3.000 de ani şi o înălţime de 28,5 centimetri, a fost vândut cu peste 4,7 milioane de lire sterline (5,3 milioane de euro) de casa de licitaţii Christie's.

Numele cumpărătorului nu a fost dezvăluit.

Lucrarea îl înfăţişează pe zeul Amon sub trăsăturile faraonului Tutankhamon şi reprezintă "o modalitate de a-l pune pe suveran la acelaşi nivel cu zeii", potrivit reprezentanţilor casei de licitaţii Christie's.

Pot fi recunoscute trăsăturile lui Tutankhamon: o gură bine conturată, cu buza inferioară uşor coborâtă, ochi migdalaţi, un spaţiu profund între ochi şi sprâncene. Această operă "respiră forţă şi serenitate şi stă mărturie pentru cunoştinţele sculptorilor din epocă", autorii unei arte ce se caracterizează prin realism.

Licitaţia a declanşat nemulţumirea profundă a autorităţilor de la Cairo, care au cerut în iunie reprezentanţilor casei Christie's să renunţe la această licitaţie. Guvernul egiptean a cerut "stoparea vânzării tuturor celorlalte piese egiptene în cadrul licitaţiei organizate de Christie's, subliniind "importanţa pe care o are obţinerea tuturor certificatelor de achiziţie" aferente acestor obiecte.

Joi seară, aproximativ zece persoane, fluturând steaguri egiptene, au participat la un protest organizat în apropiere de sediul casei de licitaţii, purtând pancarte pe care erau scrise mesaje precum "Istoria Egiptului nu este de vânzare" şi "Opriţi traficul de antichităţi!". AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Priviți ce mută Rusia la granița cu Ucraina!

2 Americanii, semnal de forță! Priviți ce dihanie au scos din adâncuri!

3 Din culisele marilor tunuri / Cine este în spatele firmelor care importă 90% din gazul rusesc?

4 Pușcărie scrie pe ea! / Un mail trimis de Buzăianu instanței o îngroapă definitiv pe japița lui Băsescu!

5 Percheziții la clanul interlop Duduianu