Un condamnat la moarte a fost executat în Texas, în urma unui proces marcat de nereguli și acuzații de rasism

Un condamnat la moarte a fost executat în Texas, în urma unui proces marcat de nereguli și acuzații de rasism

Statul american Texas (sud) a executat joi seara un condamnat la moarte, în pofida ultimelor apeluri în justiție lansate de avocații săi, care afirmau că procesul său a fost marcat de nereguli și rasism, informează vineri AFP.

Terry Edwards, un bărbat de culoare de 43 de ani, a fost declarat decedat la 22:17 (04:17 GMT), după ce i s-a administrat o injecție letală în închisoarea în care se afla în detenție, în acest stat american în care se înregistrează cele mai multe execuții.

"M-am împăcat cu Dumnezeu. Sper că și voi veți găsi pacea", a declarat el înainte de a muri, potrivit autorităților penitenciare ale Texasului.

Avocații săi au cerut o amânare de ultim minut la Curtea Supremă americană, care a refuzat-o joi seara.

Terry Edwards a fost condamnat împreună cu vărul și complicele său Kirk Edwards pentru uciderea, în 2002, a doi angajați ai unui fast food în orașul Dallas. Cei doi răufăcători au fugit de asemenea cu banii de la casă, circa 3.000 de dolari.

Terry Edwards fusese disponibilizat de respectivul restaurant de tip fast food cu câteva săptămâni înainte. El a fost văzut de un martor în timp ce se debarasa de o armă într-o pubelă lângă locul dublei crime.

Dacă participarea celor doi Edwards la fapte a fost stabilită, rolul precis al lui Terry rămânea unul controversat. Avocații lui asigură că o expertiză demonstrează că nu el a fost cel care a tras și că, spre deosebire de vărul său, el nu avea antecedente de violență.

Acceptând o procedură de pedeapsă negociată cu procurorul, Kirk Edwards a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare.

Terry Edwards a primit pedeapsa capitală în urma unui proces foarte criticat și în timpul căruia el a fost prost apărat, potrivit avocaților săi.

În timpul unui proces contradictoriu ce permite respingerea unui anumit număr de potențiali jurați, procurorii au îndepărtat în mod sistematic membrii minorităților etnice, ajungând în final la un juriu format din 12 albi, subliniază avocații.

Într-un editorial publicat miercuri, Dallas Morning News a făcut apel la suspendarea executării lui Terry Edwards, pe motiv că prea multe întrebări legate de acest caz au rămas fără răspuns.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...