Un crucişător cu rachete rusesc nu a putut să acosteze la Istanbul înaintea vizitei lui Vladimir Putin în Turcia

Un crucişător cu rachete rusesc nu a putut să acosteze la Istanbul înaintea vizitei lui Vladimir Putin în Turcia

Crucişătorul cu rachete rusesc "Mareşalul Ustinov" nu a reuşit să acosteze luni la Istanbul şi a trebuit să se întoarcă în largul Mării Marmara în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin este aşteptat miercuri la Istanbul, relatează agenţia de presă Rosbalt.

Agenţia de presă rusă citează în acest sens o postare de pe Facebook a jurnalistului ucrainean Andrii Klimenko, directorul Institutului de Studii Strategice pentru Marea Neagră, care monitorizează deplasările navelor ruseşti în regiunea Mării Negre.

"În jurul orei locale 11:00, patru remorchere turceşti au încercat fără succes să ajute crucişătorul rusesc să acosteze în docul militar de la promontoriul Sarayburnu", notează Klimenko în postarea citată şi de Focus.ua.

"Mareşalul Ustinov" este un crucişător construit încă în epoca sovietică, fiind a doua navă din Proiectul 1164 "Atlant" care a fost dată în exploatare în 1986. În prezent, această navă face parte din Flota rusă a Nordului. Ea a fost construită pe şantierul din Nikolaev (sudul Ucrainei). Este echipată cu 16 lansatoare de rachete tip "Vulkan".

În 1994-1997, 2001 şi 2011-2016, crucişătorul a fost supus mai multor lucrări de modernizare.

Incidentul ar putea avea legătură cu vremea nefavorabilă care afectează în aceste zile Turcia, dar nu există un comunicat oficial în acest sens.

Preşedintele rus are programată pentru miercuri o vizită de lucru la Istanbul, unde va participa la ceremonia de dare în folosinţă a conductei de gaze Turkish Stream şi se va întâlni cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, anunţă pagina oficială de internet a Kremlinului, citată de agenţia de presă RBC.ru.

Cu ocazia acestor convorbiri, Putin intenţionează să discute cu Erdogan problemele legate de dezvoltarea în continuare a cooperării ruso-turce, precum şi probleme din actualitatea internaţională, vizita sa în Turcia intervenind pe fondul escaladării situaţiei în Orientul Mijlociu după uciderea unui înalt comandant iranian într-un atac american în Irak. De asemenea, situaţia din Libia urmează să fie abordată în contextul în care Turcia a anunţat desfăşurarea de trupe pe teritoriul libian, în sprijinul Guvernului de Uniune Naţională (GNA). Rusia susţine forţele rivale GNA, conduse de mareşalul Khalifa Haftar, considerat omul forte în estul libian, conform RBC.ru.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…

5 „Este cumpărată de o lună, nu știu ce bagă în ele” / Roșia cumpărată de mai bine de o lună nu se descompune nici în bazinul pentru compost