Un cuplu din cinci nu reuşeşte să aibă copii. Cazurile de infertilitate s-au înmulțit după pandemia de COVID-19

Un cuplu din cinci nu reuşeşte să aibă copii. Cazurile de infertilitate s-au înmulțit după pandemia de COVID-19

În ultima perioadă, mai ales după pandemie, au apărut tot mai multe cazuri de infertilitate masculină, însă sunt destule situaţii în care ambii parteneri au probleme şi nu pot obţine o sarcină.

Tot mai multe cupluri experimentează infertilitatea FOTO iStock

Printre cauze se regăsesc stresul, fumatul, dar și stilul de viață. Dr. Carmen Ianioţescu, medic primar obstetrică ginecologie supraspecializat în reproducere umană asistată a explicat pentru News.ro situația cu care se confruntă.

Procentul de cupluri infertile este oricum destul de mare, cam 1 din 5 cupluri care doreşte să obţină o sarcină nu reuşeşte.

Din cauza pandemiei şi de exemplu din cauza lipsei de mişcare, a stilului de viaţă, a stresului, lucrurile s-au putut modifica în sens negativ.

În ultima perioadă, într-adevăr, au apărut mai multe cazuri de infertilitate masculină. Concentraţia şi valorile parametrilor spermogramei sunt de calitate din ce în ce mai scăzută, asta are legătură şi cu sedentarismul în primul rând, multă lume nu a mai făcut mişcare, nu neapărat exerciţii fizice, ci pur şi simplu cu munca de la domiciliu, lucrurile astea s-au putut agrava”, a precizat medicul.

Sfaturi pentru cuplurile tinere

În general, spune dr. Ianioțescu, stresul poate duce la depresie, iar pacientele cu depresie nu se mai gândesc să obţină o sarcină. Totodată, stresul duce la modificarea unor comportamente ale stilului de viaţă, gen consumul, poate, de alcool, mâncare nesănătoasă sau chiar fumat, iar toate lucrurile acestea îşi pun amprenta.

Specialistul sfătuiește mai ales cuplurile tinere care, după un an de încercări, nu au reuțit să obțină o sarcină se se adreseze medicului.

"Fără a insista pe perioada fertilă, ci pur şi simplu nu se protejează şi nu reuşesc să obţină o sarcină trebuie să caute sfaturi medicale, pentru că este o problemă. Nu că nu au nimerit perioada de ovulaţie, ci pur şi simplu este ceva acolo care i-a împiedicat să obţină sarcina.

Dacă cuplurile sunt undeva peste 36 de ani, recomandăm după 6 luni de încercări să se prezinte la medic. Este nevoie să aibă un ajutor”, a explicat medicul.

În cazul celor care doresc programarea sarcinii după 40 de ani, și sunt multe astfel de situații, medicul preciează că o bună soluţie este crioprezervarea ovocitelor, în cazul femeilor. Există însă şi crioprezervare de spermă în cazul bărbaţilor care au afecţiuni oncologice şi care fac anumite tratamente de specialitate precum chimioterapia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”