Un dispozitiv japonez a devenit cel mai rapid supercalculator din lume

Un dispozitiv japonez a devenit cel mai rapid supercalculator din lume

Supercalculatorul japonez Fugaku, creat de Institutul public de cercetare Riken în parteneriat cu grupul informatic nipon Fujitsu, a câştigat titlul de cel mai rapid calculator din lume, a anunţat luni institutul într-un comunicat, citat de AFP.

Fugaku s-a clasat în fruntea celui mai recent clasament publicat de site-ul specializat Top500, detronând supercalculatorul american Summit, dezvoltat de IBM şi instalat în laboratorul naţional de fizică nucleară din Oak Ridge, o localitate din statul Tennessee.

Summit ocupase prima poziţie în ultimele patru clasamente ale acestui site de referinţă, care sunt publicate de două ori pe an.

Viteza lui Fugaku (un alt nume al Muntelui Fuji în japoneză) este de circa 2,8 ori mai mare decât cea a lui Summit - 415,53 petaflops faţă de 148,6 petaflops.

Un petaflops corespunde unui milon de miliarde de operaţii pe secundă.

Fugaku va atinge capacitatea de funcţionare de 100% abia în 2021, însă a început deja să fie utilizat în cadrul unor cercetări despre COVID-19, mai ales pentru a alcătui un model matematic care să explice felul în care picăturile lichide provenite din respiraţia unei persoane pot să se împrăştie într-un birou sau într-un tren aglomerat atunci când ferestrele sunt deschise.

El urmează să fie utilizat, la termen, şi pentru a contribui la cercetări ce vizează obţinerea de noi medicamente, de noi soluţii energetice şi industriale, pentru simularea unor catastrofe naturale şi pentru cercetări fundamentale asupra Universului, potrivit Institutului Riken.

Pe lângă Top500, Fugaku s-a clasat pe primul loc şi în clasamentele Graph500, HPCG şi HPL-AI şi este pentru prima dată când un supercalculator a ocupat simultan prima poziţie în acele patru clasamente menţionate, potrivit Institutului Riken.

Supercalculatoarele reprezintă un element esenţial al cercetării în domenii variate, precum inteligenţa artificială şi informatică cuantică, datorită puterii lor de calcul formidabile.

Ele fac obiectul unei competiţii acerbe între marile puteri economice mondiale, mai ales între Statele Unite şi China, care dispun împreună de 70% din supercalculatoarele prezente în Top500.

Astfel, primul loc obţinut de Fugaku, o premieră pentru un supercalculator japonez după 2011, riscă să nu rămână o performanţă de durată. Trei supercalculatoare americane care vizează o putere de calcul măsurată în exaflops, reprezentând mai multe miliarde de miliarde de operaţii pe secundă, ar trebui să fie lansate în anii următori. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”