Un district din Statele Unite a eliminat din programa şcolară romanul grafic ''Maus'', premiat cu Pulitzer

Un district din Statele Unite a eliminat din programa şcolară romanul grafic ''Maus'', premiat cu Pulitzer

Autorităţile şcolare dintr-un comitat din sudul Statelor Unite au interzis romanul grafic "Maus", un volum despre Holocaust care se bucură de succes răsunător la nivel mondial, din cauza conţinutului său considerat "nepotrivit", marcând astfel un nou episod al "războiului" declarat programelor şcolare de unele dintre statele conservatoare americane, informează AFP.

În acea carte, Art Spiegelman relatează amintirile bulversante ale tatălui său, un supravieţuitor al Holocaustului, în care evreii sunt reprezentaţi prin siluetele unor şoareci, iar naziştii sub forma unor pisici.

Recompensat cu premiul Pulitzer în 1992, o premieră pentru un volum de bandă desenată, "Maus" a fost tradus în peste 20 de limbi.

Însă conţinutul său este "vulgar şi nepotrivit" pentru elevii de 13 ani, a considerat consiliul şcolar din comitatul McMinn, din statul Tennessee, care a votat pe 10 ianuarie pentru retragerea sa din programa şcolară şi înlocuirea lui cu o altă carte despre Holocaust.

"Există un limbaj vulgar şi dezagreabil în această carte", a explicat directorul consiliului, Lee Parkinson, potrivit procesului-verbal al acelei reuniuni. Opt cuvinte vulgare şi imaginea nud a unei femei au stat la baza acestei decizii.

Cartea "arată oameni spânzuraţi, oameni care ucid copii. De ce promovează sistemul educativ lucruri de acest fel? Nu este nici înţelept, nici sănătos", a declarat unul dintre membrii consiliului şcolar.

Consiliul a dat asigurări spunând că nu doreşte să minimalizeze valoarea pedagogică a volumului grafic "Maus", nici să conteste importanţa predării "unor lecţii istorice şi morale, precum şi a realităţilor despre Holocaust".

Alţi membri ai consiliului au apărat însă această carte. "Era o bună metodă pentru a descrie o perioadă îngrozitoare din Istorie", dificil de predat unor copii care "nu cunosc nici măcar ce s-a întâmplat pe 11 septembrie 2001", a afirmat o fostă profesoară de istorie.

Contactat joi de CNN, Art Spiegelman a spus că deciziz l-a plasat "într-o confuzie totală", adăugând că încearcă totuşi să fie "tolerant cu aceşti oameni care ar putea să nu fie nazişti", dar care "s-au concentrat doar asupra câtorva cuvinte vulgare".

În contextul în care cea de-a 77-a aniversare a eliberării lagărului nazist de exterminare Auschwitz-Birkenau a fost marcată joi, Muzeul Holocaustului din Washington a subliniat pe contul său de Twitter că volumul "Maus" joacă "un rol vital" în predarea lecţiilor despre Holocaust prin "împărtăşirea unor experienţe detaliate şi personale ale victimelor şi ale supravieţuitorilor".

Decizia districtului McMinn a fost luată în contextul mai amplu al revizuirii programelor şcolare din statele americane conservatoare, care atacă volumele ce abordează subiecte cauzatoare de clivaje în societate, precum rasismul şi identitatea de gen.

O altă carte clasică din literatura americană, "Beloved", publicată de scriitoarea afro-americană Toni Morrison, a făcut recent subiectul unei polemici. Mama unui elev din statul Virginia a afirmat că fiul ei licean a început să aibă coşmaruri după ce a citit acea carte, ce prezintă povestea unei foste sclave care alege să îşi ucidă fiul pentru ca acesta să nu fie nevoit să suporte atrocităţile sclaviei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro