Un eurodeputat homosexual, candidat al stângii în alegerile prezidenţiale din Polonia

Un eurodeputat homosexual, candidat al stângii în alegerile prezidenţiale din Polonia

Principalele formaţiuni ale stângii poloneze l-au desemnat marţi pe eurodeputatul Robert Biedron, primul politician important al ţării care îşi afişează public homosexualitatea, drept candidat în alegerile prezidenţiale, informează AFP.

El îl va înfrunta, între alţii, pe actualul şef al statului aflat la final de mandat Andrzej Duda în acest scrutin, prevăzut să aibă loc în mai şi începutul lunii iunie, scrutin crucial pentru puterea conservatoare în exerciţiu.

Candidatura lui Biedron, lider al partidului Wiosna (Primăvara), mai trebuie ratificată în 19 ianuarie în cadrul unui congres care va reuni alte două formaţiuni de stânga, SLD şi Razem (Împreună).

În această ţară majoritar catolică, Robert Biedron, vechi militant LGBT de 44 de ani, propune o separare a bisericii de stat, o liberalizare a avorturilor, cere un salariu egal pentru femei şi bărbaţi, recunoaşterea unei uniuni civile între persoane de acelaşi sex şi o generoasă pensie garantată pentru toţi.

Ecologist, el vrea de asemenea să închidă toate minele de cărbuni până în 2025.

Acest scrutin este de o mare importanţă pentru conservatorii naţionalişti pentru că şeful statului are puterea de a bloca legile votate de parlamentul controlat în prezent de conservatorii naţionalişti din partidul Lege şi Justiţie (PiS).

Andrzej Duda, susţinut de PiS, este favorit la propria succesiune. Ceilalţi candidaţi pentru alegerile prezidenţiale sunt Malgorzata Kidawa-Blonska, de 62 de ani, de la principala formaţiune a opoziţiei, Platforma Civică (PO, centristă) şi preşedintele Partidului ţărănesc PSL, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, de 38 de ani.

Biedron, fost primar al Slupsk (nord), şi-a lansat propriul partid Wiosna în februarie trecut. Acesta a obţinut 6% în scrutin pentru Parlamentul European şi a format o coaliţie cu alte două partide de stânga înaintea alegerilor legislative, ceea ce le-a permis să revină în parlament după patru ani de absenţă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Am făcut ca Ceaușescu, am cumparat tot palierul”

2 „În toată istoria modernă a Europei nu a existat un urs care să atace și să-l mănânce pe om”

3 Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA, despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imi…

4 VIDEO Sateliții arată cum China construiește o bază militară în munții Tadjikistanului, țară în care Rusia deține cea mai mare bază militară din străi…

5 Andrei Caramitru a găsit soluţia ieșirii din criză: „Tinerii să se angajeze de la 16 ani şi să muncim toţi până la 75 de ani”