Un opozant ferm al Obamacare, confirmat de Senatul SUA în fruntea Ministerului Sănătății

Un opozant ferm al Obamacare, confirmat de Senatul SUA în fruntea Ministerului Sănătății

Senatul SUA l-a confirmat vineri pe reprezentantul Tom Price pentru a conduce Ministerul american al Sănătății. Astfel, președintele Donald Trump se va putea baza pe un opozant ferm al Obamacare, programul de asigurări de sănătate emblematic al predecesorului său Barack Obama dar pe care Trump s-a angajat să-l abroge, transmit Reuters și EFE.

Senatorii au votat cu 52 la 47 în favoarea instalării lui Price, reprezentant conservator al statului Georgia și chirurg ortoped în vârstă de 62 de ani, în fruntea uriașului Minister al Sănătății și Serviciilor, cu un buget anual de peste o mie de miliarde de dolari.

În noua sa funcție, Price va avea autoritatea de a revizui normele de implementare a Affordable Care Act (Legea asigurărilor de sănătate accesibile), cum este numit oficial programul Obamacare, adoptat în 2010. Ministrul ar putea lua rapid măsuri pentru a modifica reglementările Obamacare chiar înainte ca republicanii din Congres să-și pună în aplicare angajamentul de a anula complet acest program. Deocamdată, republicanii majoritari în Congres nu au reușit să convină asupra unei variante de înlocuire a programului prin care 20 de milioane de americani au obținut asigurări de sănătate.

Primul decret semnat de președintele Donald Trump în ianuarie, imediat după învestirea sa, a fost de altfel unul vizând minimizarea "poverii financiare" a Obamacare, pe care în timpul campaniei electorale a promis să o abroge.

Democrații au criticat investițiile lui Price în acțiunile unor societăți din domeniul medical, ca și opoziția sa față de Obamacare, ideile sale de restructurare a programului Medicare consacrat vârstnicilor și faptul că a susținut tăierea fondurilor federale pentru organizația pro-avort Planned Parenthood.

Ministerul pe care îl va conduce Tom Price supervizează atât Medicare cât și Medicaid, programul guvernamental de asigurări de sănătate pentru categoriile defavorizate. Ministerul său are de asemenea în subordine Centrul pentru controlul și prevenirea bolilor și Administrația pentru alimente și medicamente.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale