Un palat vechi de 3.400 de ani, descoperit în Kurdistanul irakian datorită secetei

Un palat vechi de 3.400 de ani, descoperit în Kurdistanul irakian datorită secetei

Arheologi germani şi kurzi au descoperit un palat vechi de 3.400 de ani în bazinul unui rezervor din Kurdistanul irakian datorită unei lungi secete, a anunţat joi Universitatea din Tübingen, Germania, relatează dpa.

Clădirea, care se întinde pe o suprafaţă de peste 2.000 de metri pătraţi, a făcut parte din Regatul Mitanni, un stat străvechi al hurienilor în nordul Siriei şi sud-estul Anatoliei, potrivit universităţii germane.

După ce au făcut descoperirea în toamna anului trecut, arheologii au avut doar trei săptămâni la dispoziţie pentru a examina clădirea înainte ca nivelul apei din rezervor să crească din nou.

"Am săpat cât de repede am putut", a declarat Ivana Puljiz, arheolog de la Universitatea din Tübingen. Pe măsură ce nivelul apei a crescut, clădirea a dispărut din nou complet.

Pereţii, făcuţi din cărămidă de lut, măsoară până la doi metri înălţime şi arheologii au găsit înăuntru picturi murale în culori strălucitoare de roşu şi albastru.

A fost o "senzaţie arheologică", a spus Puljiz, explicând că astfel de picturi sunt găsite foarte rar.

În interiorul clădirii au fost găsite şi zece texte cu scriere cuneiformă. Unul dintre ele arăta că palatul a fost la un moment dat parte a vechiului oraş Zachiku, a spus Puljiz.

Site-ul aparţine regiunii autonome kurde din nordul Irakului.

Potrivit universităţii, arheologul kurd Hassan Ahmed Kasim consideră că aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri din regiune din ultimele decenii.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /