Un preot polonez, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui minor

Un preot polonez, condamnat la trei ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui minor

Un tribunal polonez a condamnat luni un preot la 3 ani de închisoare pentru agresarea sexuală a unui băiat, în cadrul unei afaceri ce a declanşat o dezbatere naţională asupra faptelor comise de unii membri ai clerului din această ţară catolică, transmite AFP.

Părintele Arkadiusz Hajdasz, 52 de ani, care a recunoscut în cadrul procesului că l-a sărutat pe băiat şi l-a atins de mai multe ori, a fost condamnat de un tribunal din Pleszew, conform media poloneze. Victima, pe nume Bartlomiej Pankowiak, avea 10 ani atunci când aceste fapte, derulate pe o perioadă de 2 ani, s-au încheiat în anul 2000.

De asemenea, preotului i s-a interzis să mai lucreze cu copii şi cu adolescenţi timp de 10 ani.

"Am comis faptele în chestiune... Doresc să cer scuze în mod sincer, din adâncul inimii mele umile", a declarat preotul Hajdasz în faţa jurnaliştilor în cursul săptămânii trecute. "Recunosc enormul prejudiciu pe care i l-am adus lui Bartlomiej prin slăbiciunea mea umană, incompetenţa mea, păcatul meu", adăuga el.

Bartlomiej Pankowiak şi fratele său mai mare, Jakub, care a declarat că a fost la rândul său abuzat de preot, se află în centrul unui documentar ce a devenit viral de la lansarea sa pe YouTube în cursul anului trecut. Vizionat de peste 24 de milioane de ori, documentarul "Tell No One" de fraţii Marek şi Tomasz Sekielski i-a şocat pe polonezi după ce abuzurile sexuale comise de unii membri ai clerului au fost timp îndelungat un subiect tabu în Polonia.

Conform documentarului, părintele Hajdasz a fost mutat de la o parohie la alta şi a comis abuzuri timp de 25 de ani, probabil sub protecţia tacită a unor înalţi responsabili din cadrul bisericii.

Şi alte persoane s-au adresat autorităţilor pentru a-l acuza pe părintele Hajdasz de abuzuri sexuale, însă în cazurile lor, termenul de prescripţie expirase deja.

"Important este faptul că autorul a mărturisit şi a fost condamnat", a declarat luni, pentru AFP, Jakub Pankowiak. "Este un pas înainte pentru a ajuta victimele să-şi recapete demnitatea şi serveşte şi ca un avertisment pentru alţi infractori sexuali", a adăugat el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD a „câștigat” Primăria Sectorului 1! Justiția paralelă a Partidului a găsit 1360 de voturi în plus pentru „…

2 Avertismentul profesorului Virgil Păunescu în legătură cu vaccinurile

3 Așa o fi?

4 Mafia cu gulere galbene / Te crucești când citești așa ceva!

5 Alina Ghica, judecătoarea care a suspendat completurile de 5 judecători la cererea lui Dragnea și a anulat o p…