Un recif imens a fost descoperit sub Marea Barieră de Corali

Un recif imens a fost descoperit sub Marea Barieră de Corali

Cercetătorii australieni au investigat urmele unei structuri geologice ascunse în spatele Marii Bariere de Recif din Queensland şi au descoperit un nou recif ce se întinde pe mai mult de 6.000 de kilometri pătraţi.

Un recif imens a fost descoperit sub Marea Barieră de Corali

Noua podea marină a dezvăluit o zonă cu movile rotunde, fiecare măsurând între 200 şi 300 de metri, unele situându-se la 30 de metri adâncime. Cercetătorii au descoperit dovezi ale unui recif imens în ultimii 30 de ani, dar până în prezent nu au avut ocazia să-l cerceteze, potrivit Descoperă.

Aeronava Royal Australian Navy a zburat deasuprea zonei şi a cartografiat forma, mărimea şi marea scală a adâncimii recifului.

,,Am întocmit harta a peste 6.000 de kilometri pătraţi. Dimensiunea este de trei ori mai mare decât estimările anterioare, fiind cuprinsă între Torres Strait şi nordul portului Douglas,'' a declarat unul dintre cercetători, Mardi McNeil, de la Universitatea Tehnologică din Queensland.

,,El formază clar un habitat semnificativ care acoperă a suprafaţă mai mare decât recifele de corali adiacente'', a adăugat el.

Cu ajutorul tehnologiei LIDAR (Light Detection and Ranging), care utilizează laserul în locul undelor radio pentru a măsura distanţa formaţiunilor ascunse, cercetătorii au reuşit să delimiteze zona. Experţii au confirmat că formaţiunile sunt realizate din Halimeda, o algă verde poreclită alga cactus deoarece arată precum opuntia, o plantă australiană.

Descoperirea acestei întinderi vaste de recif a stârnit interesul cercetătorilor asupra efectelor schimbărilor climatice şi a acidifierii apei oceanelor, ce pot afecta populaţiei de Halimeda.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Serviciu secret / Putin nu mai are viață lungă

4 VIDEO O filmare cu coloana oficială a lui Putin „alergând” spre Kremlin a stârnit controverse în Rusia

5 FOTO Rămas fără comandanți, Vladimir Putin a trimis pe frontul din Ucraina un general obez aflat la pensie / Ce se știe despre generalul Pavel