Un responsabil din primăria Berlinului a fost demis pentru legături cu Stasi

Un responsabil din primăria Berlinului a fost demis pentru legături cu Stasi

Primarul Berlinului a anunțat sâmbătă demiterea unui secretar de stat al landului din cauza trecutului său în rândurile Stasi, fosta poliție politică a Germaniei comuniste, după o lună de controverse pe această temă în întreaga țară, transmite AFP.

Secretarul de stat pentru locuințe al capitalei germane, Andrej Holm (foto), a arătat "prin declarațiile și interviurile" cu privire la trecutul său "că nu este suficient de capabil să se examineze singur și să tragă învățăminte", a subliniat șeful guvernului din landul Berlin, Michael Müller, într-un comunicat.

"În special la Berlin, care a fost prin excelență un oraș al diviziunii, nu trebuie să existe îndoieli legate de acțiunile vizând depășirea trecutului", a adăugat primarul social-democrat, reales anul trecut în fruntea guvernului regional al capitalei Germaniei, Berlinul având statutul de oraș-stat în sistemul federal german.

Persoana în cauză este un apropiat al partidului stângii radicale germane, Die Linke, urmaș al partidului comunist est-german și care a obținut rezultate importante la Berlin și pe întreg teritoriul fostei Republici Democrate Germane (RDG).

Amploarea legăturilor sale cu Stasi a fost dezvăluită de un jurnal local din Berlin la jumătatea lunii decembrie după ce abia fusese numit în funcție. În vârstă de 45 de ani, Andrej Holm, a recunoscut și și-a asumat acest trecut.

Fiu al unui ofițer din poliția secretă a RDG, el s-a arătat dispus să intre în rândurile acesteia de la vârsta de 14 ani, înainte de a deveni la 18 ani elev-ofițer în școala Stasi, apoi să lucreze pentru aceasta mai ales în perioada care a precedat căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul lui 1989.

Individul și-a prezentat scuze în ultimele săptămâni, fără să poată stinge polemica, pentru că a apărut, de asemenea, că acest sociolog, specialist al fenomenului de "gentrificare urbană", nu a dezvăluit amploarea colaborării sale cu Stasi când a fost angajat, în 2005, la Universitatea Humboldt din Berlin. O anchetă a fost deschisă pentru elucidarea acestui subiect.

El a mai fost criticat pentru că a militat, în anii 2000, în mediile stângii extremiste din Berlin, în special printre membrii Squat. La acea dată, Andrej Holm a făcut obiectul unor puneri sub acuzare, fiind suspectat de "apartenență la o organizație teroristă", înainte ca acuzațiile să fie abandonate.

Numele său se adaugă astfel pe o listă lungă de personalități publice sau responsabili politici care au fost nevoiți să demisioneze de la reunificarea Germaniei în 1990 din cauza legăturilor cu Stasi.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA