Un spion care acționa în favoarea Londrei a fost deconspirat de către China

Un spion care acționa în favoarea Londrei a fost deconspirat de către China

Serviciul de informaţii chinez a anunţat luni, 8 ianuarie, că directorul unei firme de consultanţă străine este acuzat de spionaj în favoarea serviciului britanic de informaţii externe (MI6), relatează AFP, conform Agerpres.

Spion în favoarea Londrei deconspirat de China. Foto: Shutterstock

Ministerul Securităţii Publice de la Beijing a afirmat într-o postare pe reţeaua socială WeChat că MI6 a folosit un cetăţean străin cu numele de familie Huang pentru a stabili o "relaţie de cooperare în materie de spionaj".

Persoana, care conducea o firmă de consultanţă, "a intrat în China de mai multe ori cu scopul de a-şi folosi profilul public ca acoperire pentru a strânge informaţii despre China în favoarea Marii Britanii (...) şi pentru a căuta alte persoane pe care MI6 le-ar putea contacta", a declarat ministerul.

El ar fi transmis 17 informaţii, inclusiv secrete de stat confidenţiale , către MI6 înainte de a fi identificat, potrivit aceleiaşi surse.

Ministerul a afirmat că o anchetă "a descoperit rapid dovezi că Huang a fost implicat în activităţi de spionaj" şi a precizat că a luat "măsuri coercitive" împotriva acestuia.

În postarea sa, ministerul nu a oferit alte detalii cu privire la identitatea lui Huang sau a angajatorului său.

De câteva luni, Londra şi Beijingul se acuză reciproc de spionaj

Guvernul britanic a avertizat că spionii chinezi vizează din ce în ce mai mult funcţionarii publici, iar un cercetător din parlamentul britanic a negat recent că ar fi condus acţiuni de spionaj în favoarea Beijingului.

Anul trecut, China a efectuat percheziţii la mai multe companii importante de consultanţă şi cercetare.

În mai, Beijingul a declarat că a efectuat percheziţii la birourile companiei americane de consultanţă Capvision cu scopul de a-şi apăra "interesele în materie de securitate naţională"

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat