Un studiu realizat de un cercetător clujean asupra producției de energie fotovoltaică, publicat în revista "Nature Communications"

Studiul unui cercetător clujean privind producția de energie fotovoltaică a fost publicat recent în revista "Nature Communications", anunță Biroul de presă al Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB). Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, studiul, numit 'The impact of climate change on photovoltaic power generation in Europe', este realizat de către lectorul universitar Blanka Bartok, din cadrul Facultății de Geografie.

'Studiul publicat în revista 'Nature Communications" evaluează vulnerabilitatea producției de energie fotovoltaică (PV) față de schimbările climatice proiectate pentru secolul al XXI-lea în Europa. PV este una din energiile regenerabile strategice în Europa, având în vedere potențialul ridicat de resurse de energie solară, în special în țările mediteraneene. Dezvoltarea spectaculoasă a sectorului PV este proiectată și în cele mai ambițioase planuri de dezvoltare durabilă', se spune în comunicat.

După cum se arată în studiu, deși schimbările climatice vor modifica condițiile atmosferice, inclusiv nebulozitatea la scară locală, această situație nu reprezintă un risc pentru dezvoltarea fotovoltaică în Europa. Producția energiei fotovoltaice nu va fi afectată în mod semnificativ de schimbările climatice, nici în ceea ce privește producția medie, nici în ceea ce privește variabilitatea sa temporală (zilnică, intra-anuală sau inter-anuală), care este crucială pentru a asigura stabilitatea producției. Această idee reprezintă concluzia generală studiului publicat în revista 'Nature Communications'.

'În același timp, trebuie să menționăm și incertitudinea care afectează acest tip de studii. Bazele de date analizate includ diferite scenarii ale schimbărilor climatice și diferite simulări în cadrul acestor scenarii care permit caracterizarea mai robustă a schimbărilor și reducerea incertitudinilor asociate cu estimările pentru viitor', se mai arată în comunicat.

Nature Communications este o revistă on-line editată de Nature Publishing Group din 2010. Este o revistă multidisciplinară, care acoperă subiecte din domeniul fizicii, al chimiei, științelor Pământului sau biologiei. Din ianuarie 2016, conținutul revistei, care putea fi citit doar cei care subscriau la această publicație, este accesibil publicului în mod liber.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

3 VIDEO Categoria „valori” / Ăla de lângă Bercea Mondial este președintele PSD Olt, cel care i-a luat locul tracto…

4 EXCLUSIV Traian Băsescu NU va candida la Primăria Capitalei!

5 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …