Un studiu sugerează că miezul interior al Pământului este mai tânăr decât se credea

Un studiu sugerează că miezul interior al Pământului este mai tânăr decât se credea

Miezul interior al Pământului sau nucleul, care este o bilă de fier solid ceva mai mare decât Pluto, ar putea fi mai tânăr decât se credea până acum, potrivit unui studiu publicat luni, care sugerează că în urmă cu 565 milioane de ani nu ar fi început încă solidificarea sa, relatează EFE.

De când s-a descoperit existenţa sa, în 1936, vârsta miezului interior al Terrei a fost obiectul a numeroase speculaţii şi studii în rândul comunităţii ştiinţifice.

Provocarea este de a putea preciza când a apărut pentru prima oară fierul solid în miezul interior al Pământului, un proces prin care fierul lichid a început să se solidifice în urma unei presiuni foarte mari şi care ar fi survenit în urmă cu între 1 - 2 miliarde de ani.

Un nou studiu, publicat de revista de specialitate Nature Geoscience, aduce evidenţe paleomagnetice potrivit cărora câmpului magnetic al Terrei se afla la intensitatea sa cea mai scăzută în urmă cu 565 milioane de ani, ceea ce înseamnă că nucleul său interior nu a început să se solidifice complet în această perioadă.

Aceste evidenţe au fost descoperite de o echipă de cercetători de la Universitatea Rochester din New York, în frunte cu Richard Bono şi John Tarduno.

Experţii au măsurat intensitatea şi direcţia câmpului magnetic din cristalele de plagioclazi şi de clinopiroxen formate în urmă cu 565 milioane de ani în regiunea din estul provinciei canadiene Quebec. Intensitatea foarte scăzută a câmpului magnetic pe care au descoperit-o era fără precedent şi de zece ori mai mică decât forţa actuală.

Într-un articol publicat odată cu studiul, Peter Driscoll, expert al Institutului Carnegie pentru Ştiinţă din Washington, admite că "îngheţarea" nucleului intern ar fi putut interveni "la timpul potrivit pentru a încărca geodinamic şi a salva scutul magnetic al Terrei".AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

3 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

4 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

5 Rezistența ucraineană a „eliberat de viață” încă un trădător