Un studiu sugerează că miezul interior al Pământului este mai tânăr decât se credea

Miezul interior al Pământului sau nucleul, care este o bilă de fier solid ceva mai mare decât Pluto, ar putea fi mai tânăr decât se credea până acum, potrivit unui studiu publicat luni, care sugerează că în urmă cu 565 milioane de ani nu ar fi început încă solidificarea sa, relatează EFE.

De când s-a descoperit existenţa sa, în 1936, vârsta miezului interior al Terrei a fost obiectul a numeroase speculaţii şi studii în rândul comunităţii ştiinţifice.

Provocarea este de a putea preciza când a apărut pentru prima oară fierul solid în miezul interior al Pământului, un proces prin care fierul lichid a început să se solidifice în urma unei presiuni foarte mari şi care ar fi survenit în urmă cu între 1 - 2 miliarde de ani.

Un nou studiu, publicat de revista de specialitate Nature Geoscience, aduce evidenţe paleomagnetice potrivit cărora câmpului magnetic al Terrei se afla la intensitatea sa cea mai scăzută în urmă cu 565 milioane de ani, ceea ce înseamnă că nucleul său interior nu a început să se solidifice complet în această perioadă.

Aceste evidenţe au fost descoperite de o echipă de cercetători de la Universitatea Rochester din New York, în frunte cu Richard Bono şi John Tarduno.

Experţii au măsurat intensitatea şi direcţia câmpului magnetic din cristalele de plagioclazi şi de clinopiroxen formate în urmă cu 565 milioane de ani în regiunea din estul provinciei canadiene Quebec. Intensitatea foarte scăzută a câmpului magnetic pe care au descoperit-o era fără precedent şi de zece ori mai mică decât forţa actuală.

Într-un articol publicat odată cu studiul, Peter Driscoll, expert al Institutului Carnegie pentru Ştiinţă din Washington, admite că "îngheţarea" nucleului intern ar fi putut interveni "la timpul potrivit pentru a încărca geodinamic şi a salva scutul magnetic al Terrei".AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 CCR, asasinii României! / Dr Emilian Imbri, managerul spitalului Victor Babeș: Trei infectați au plecat / Și de la…

2 Cu cine și-o trage Dana Budeanu

3 Document / Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri / Statul rămâne fără instrumentul l…

4 50 de miliarde de dolari. Asta este averea reală a Mafiei PSD care a furat România în ultimii 30 de ani. Numai…

5 Prefectul Clujului, soţia şi baieţelul de nouă luni, diagnosticaţi cu COVID-19 / Prefectul: Gândiți-vă de două o…