Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Un tablou de Rembrandt necunoscut până acum, descoperit după o vânzare la licitaţie

Un expert olandez a dezvăluit marţi că a descoperit un portret până acum necunoscut realizat de Rembrandt, pe care l-a cumpărat în urmă cu 18 luni la o vânzare la licitaţie la Londra pentru circa 148.000 de euro, relatează AFP.

Datând cu aproximaţie din anul 1634, "Portretul unui tânăr", care valorează probabil milioane, este prima pictură necunoscută a maestrului olandez scoasă la lumină în ultimele patru decenii.

Tabloul a fost cumpărat la sfârşitul lui 2016 de expertul şi negustorul de artă olandez Jan Six, cu prilejul unei vânzări la licitaţie a casei Christie's la Londra.

"Atunci când a privit opera, a ştiut imediat că era un Rembrandt", a explicat pentru AFP Ronit Palache, purtătoarea de cuvânt a acestui expert.

"Este un foarte bun cunoscător al lui Rembrandt şi a petrecut ani de zile făcând cercetări în privinţa lui. Era deci incredibil de excitat, dar şi puţin înspăimântat", a mai spus ea.

Pictura a fost între timp autentificată şi de alţi istorici de artă, printre care Ernst van der Wetering, unul dintre experţii în artă olandeză cei mai renumiţi, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Pânza nu este nici datată, nici semnată. Istoria şi provenienţa sa sunt necunoscute. Înainte de vânzare, aceasta a aparţinut unei familii nobile britanice timp de peste şase generaţii.

Portretul prezintă un tânăr îmbrăcat cu o haină neagră şi un guler de dantelă albă a cărui privire se îndreaptă spre exteriorul tabloului. Acesta va fi expus pentru o lună, începând de miercuri, la sucursala olandeză a Muzeului Ermitaj de la Amsterdam.

Gulerul de dantelă seamănă cu cele din alte tablouri ale lui Rembrandt, precum portretele tinerilor căsătoriţi Marten Soolmans şi Oopjen Coppit, cumpărate împreună în 2015 pentru 160 de milioane de euro de Franţa şi Olanda de la familia Rothschild.

Această nouă operă ar putea face şi ea parte dintr-un portret dublu, dar va fi necesară o anchetă mai aprofundată pentru a elucida misterul, a explicat Ronit Palache.

Negustorul de artă Jan Six, care a scris şi o carte despre descoperirea sa, are intenţia de a vinde noua pictură după expoziţia de la Amsterdam.

Purtătoarea sa de cuvânt a refuzat totuşi să estimeze valoarea posibilă a acestei viitoare vânzări, explicând că pânza ar putea duce "peste 130.000 de lire", suma cu care actualul proprietar a cumpărat-o.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Tudor Chirilă îndeamnă oamenii să nu renunțe: Ce am fi avut fără proteste? Păi, simplu, o țară confiscată mult…

2 STENOGRAME Au rămas fără bani și la Senat! Țara, ÎNGROPATĂ în datorii, românii, MINȚIȚI cu nerușinare!

3 ȘOBOLANULUI începe să-i fie frică! Toader: OUG pe legile justiției nu se aplică retroactiv

4 A murit Ilie Balaci

5 VIDEO Vecina lui Dragnea, fabuloasă: „Opresc toți să îl păzească, să îl bage repede în gaură, ca șobolanii” . …

recomandări

Te ia DNA: Radu Mazăre

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Da, pisica asta chiar există