Un tribunal sud-coreean respinge o plângere pentru despăgubiri a 'femeilor de confort' împotriva Japoniei

Un tribunal sud-coreean respinge o plângere pentru despăgubiri a 'femeilor de confort' împotriva Japoniei

Un tribunal sud-coreean a luat o hotărâre miercuri împotriva victimelor sclaviei sexuale în Coreea de Sud în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial care au cerut daune guvernului japonez, contrazicând o decizie pronunţată de aceeaşi instanţă cu trei luni înainte, relatează agenţiile Yonhap, Xinhua şi France Presse.

Un judecător de la Curtea Districtului Central din Seul a respins plângerea depusă de 20 de victime ale sclaviei sexuale în timpul războiului, numite eufemistic "femei de confort", invocând o imunitate suverană ce permite unui stat să fie imun la procesele civile din instanţele străine.

Decizia a provocat stupefacţia reclamantelor şi familiilor lor, dat fiind că acelaşi tribunal al districtului central a decis în ianuarie că Tokyo trebuie să despăgubească alte reclamante. Fapt fără precedent, această din urmă decizie a fost condamnată de Japonia.

Curtea a decis că, dacă se acceptă orice excepţie a imunităţii suverane, un conflict diplomatic poate fi inevitabil, afirmând că acordul din 2015, la care au ajuns Coreea de Sud şi Japonia, îndeplineşte cerinţele diplomatice, deşi victimele nu au fost consultate în timpul negocierilor.

Seul şi Tokyo au convenit în decembrie 2015 să soluţioneze problema "definitiv şi ireversibil" în privinţa femeilor coreene forţate să devină sclave sexuale pentru bordelurile militare ale Japoniei Imperiale în timpul colonizării japoneze a Peninsulei Coreea din 1910-1945.

O fundaţie finanţată de Japonia pentru "femeile de confort" a fost înfiinţată la Seul în iulie 2016, dar dizolvată trei ani mai târziu pe fondul unor critici dure ale victimelor şi activiştilor civici care au reclamat din partea guvernului japonez scuze sincere şi o răspundere juridică.

Hotărârea instanţei de la Seul contrastează puternic cu verdictul pronunţat de un alt judecător la aceeaşi curte în ianuarie, care a ordonat guvernului japonez să plătească despăgubiri de 100 milioane de woni (aproximativ 90.000 de dolari) fiecăreia dintre cele 12 reclamante.

Decizia de acum ar putea pregăti calea unui dezgheţ între Tokyo şi Seul, doi aliaţi foarte apropiaţi ai Washingtonului, într-o regiune dominată de China şi care se confruntă cu ameninţarea unei Corei de Nord dotate cu arma nucleară, notează AFP.

Relaţiile dintre Tokyo şi Seul sunt afectate de vechile dispute moştenite din perioada în care peninsula era o colonie japoneză (1910-1945). Disputele s-au amplificat după alegerea preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, un avocat de centru-stânga implicat în problemele drepturilor omului, în 2017.

Victimele au trăit "suferinţe imense", a apreciat miercuri, potrivit agenţiei Yonhap, tribunalul din Seul, care însă a considerat că disputa ar trebui soluţionată prin "eforturi ce implică negocieri diplomatice".

Una dintre reclamante, având acum peste 90 de ani, s-a declarat stupefiată de decizia judecătorilor, părăsind tribunalul înainte ca audierea să se termine.

Potrivit istoricilor, până la 400.000 de femei din ţări asiatice, multe din China şi Peninsula Coreea, au fost forţate să devină sclave sexuale pentru bordelurile militare japoneze înainte şi în timpul Celui de-Al Doilea Război Mondial, aminteşte Xinhua.

Autorităţile nipone au refuzat întotdeauna să trimită reprezentanţi la procesele tribunalelor sud-coreene, argumentând că respectivul contencios este golit de conţinut prin tratatul din 1965 care presupunea plata unor despăgubiri şi care stipula totodată că toate cererile dintre state şi cetăţenii acestora au fost "soluţionate complet şi definitiv". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale