Un vortex polar va lovi România. Vântul poate ajunge la 250 kilometri pe oră

Un vortex polar va lovi România. Vântul poate ajunge la 250 kilometri pe oră

Temperaturile scăzute din ultimele zile au adus prima ninsoare în Banat. Muntele Mic şi Munţii Ţarcu au fost acoperiţi de un strat subţire de zăpadă. Marţi, temperaturile au scăzut până la -3 grade Celsius, iar ploaia s-a transformat în ninsoare la altitudini de peste 1.600 de metri. În această dimineaţă, pe Vârful Ţarcu s-au înregistrat -6 grade Celsius.

În acest context, un val de aer polar va lovi Europa în acest weekend. Temperaturile vor scădea drastic până la jumătatea săptămânii viitoare.

Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteo extreme, a explicat miercuri dimineaţă la Digi24 că vortexul polar este o circulaţie intensă a vântului şi care „se extinde undeva între 10 şi 5o kilometri în atmosferă”. „În această circulaţie, vântul poate să ajungă şi până la 250 km/h”, a precizat el, arată digi24.ro.
„Nu este un fenomen nou, nu este un fenomen extrem de sever, dar în timpul iernii, acest vortex polar se poate intensifica şi atunci blochează aerul acesta rece, care rămâne în regiunea arctică. În schimb, când vortexul este mai slab, cum o să fie cazul - probabil - în următoarele săptămâni, atunci apar un fel de ondulaţii sau se poate rupe în mai multe nuclee. Dacă apare acest fenomen, atunci aerul polar ajunge mult mai uşor spre centrul Europei. Modelul de prognoză arată că acesta va fi cazul în următoarele săptămâni, deci Europa centrală şi de vest în special. Vom avea temperaturi mai mici decât media climatologică”, a explicat Bogdan Antonescu.
„Ne va afecta şi pe noi într-o mai mică măsură, în comparaţie cu celelalte regiuni ale Europei”, a subliniat expertul.
„Vortexul polar nu este o descoperire recentă, ştim despre existenţa lui de foarte mulţi ani şi cercetările asupra acestui fenomen ne ajută în prognoza pe lungă durată, pentru o săptămână sau două în avans. N-aş putea să spun că există o intensificare a lui sau că apare mai frecvent. Nu avem dovezi clare că într-un climat mai cald vom avea manifestări diferite faţă de cele din prezent”, a mai spus el.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Niciodată mai mult de o noapte” / Noi amănunte picante despre „intelectuala” lui Reghe

2 Fotografii cu Prodanca goală și cu mâna la „fofo” scăpate pe internet

3 „Am decis să încercăm din nou”

4 „Dacă erai fata mea îți spuneam să îți mai pui o bluză pe tine”

5 VIDEO Priviți ce palat și-a cumpărat fugarul Rizea la Chișinău!