Ungaria redeschide un post de frontieră închis în urma formării unei caravane de migranţi

Ungaria redeschide un post de frontieră închis în urma formării unei caravane de migranţi

Poliţia ungară a autorizat din nou, vineri, circulaţia la un post de frontieră cu Serbia închis cu o zi înainte, în urma evacuării în timpul nopţii a câtorva sute de migranţi adunaţi la acest punct de intrare în UE, în timp ce tentativele de trecere a frontierei devin tot mai numeroase, informează AFP.

Între 400 şi 500 de persoane, printre care femei şi copii, s-au instalat joi pe o fâşie de pământ între Serbia şi Ungaria, pentru a protesta împotriva etanşeităţii frontierei, iar autorităţile ungare au închis acest punct de trecere.

Migranţii s-au înfăşurat în pături şi s-au ghemuit în corturi, ore în şir, pe o vreme foarte rece, înainte de a fi evacuaţi cu autobuze închiriate de autorităţile sârbe, vineri dimineaţa. Unii copii duceau pancarte pe care se putea citi "Suntem doar nişte refugiaţi, nu suntem criminali" şi "Lăsaţi-ne să trecem".

"Postul de frontieră de la Tompa a fost redeschis", a anunţat vineri poliţia ungară într-un comunicat postat pe site-ul său.

Svetlana Palic, o purtătoare de cuvânt a Comisariatului sârb pentru refugiaţi, a explicat că migranţii "au fost duşi în centre de primire în timpul nopţii" de partea sârbă, iar cererile lor de azil vor fi tratate în condiţii similare celor pentru alţi solicitanţi.

Săptămâna trecută, între 60 şi 70 de persoane au încercat să intre în Ungaria pe la un alt post de la această frontieră externă spaţiului european de liberă circulaţie Schengen. Forţele de ordine ungare au tras mai multe focuri de avertisment.

Ungaria susţine că mai mult de 3.400 de tentative de trecere a frontierei au avut loc luna trecută, comparativ cu doar câteva sute pe lună în 2019.

Guvernul ungar consideră că cei care solicită un statut de refugiat trebuie să-şi depună cererea de azil în prima ţară europeană prin care trec. Budapesta respinge sistematic migranţii spre Serbia, pe cale terestră.

Gardul parţial electrificat înălţat în 2015 de Budapesta de-a lungul frontierei cu Serbia şi a celei cu Croaţia a făcut trecerile ilegale mai rare şi mai periculoase. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin