Ungaria se oferă să preia președinția prin rotație a UE în locul Marii Britanii

Ungaria se oferă să preia președinția prin rotație a UE în locul Marii Britanii

Ungaria a informat Uniunea Europeană (UE) că este gata să preia de la Marea Britanie președinția prin rotație a blocului comunitar în a doua jumătate a lui 2017, a declarat marți ministrul de externe Peter Szijjarto în cadrul unei conferințe de presă, relatează MTI.

El a precizat că retragerea Marii Britanii din UE a ridicat serioase îndoieli și întrebări privind chestiuni precum președinția prin rotație a UE și negocierile privind Brexitul.

Ministrul a precizat că Ungaria, cu ajutorul țărilor din grupul de la Vișegrad, este singurul stat UE care a avut un răspuns de succes la principalele provocări legate de situația 'anormală' din Europa, precum cea a migrației.

Ungaria este bine plasată pentru a conduce blocul comunitar, date fiind politicile sale lucide bazate pe asigurarea securității publice, a spus Peter Szijjarto.

În plus, țara și diplomații ei au primit un feedback pozitiv după ultima perioadă de șase luni când țara a deținut președinția prin rotație a UE, în prima jumătate a anului 2011, a precizat șeful diplomației ungare.

El a precizat însă că este posibil și ca statele membre care sunt programate să exercite acest rol să facă acest lucru cu șase luni mai devreme, deși multe și-au exprimat reticența în privința unei astfel de decalări.

Prima condiție pentru preluarea acestei președinții de la Marea Britanie ar fi o notificare oficială din partea Londrei că nu dorește să exercite acest rol. Consiliul European va decide apoi asupra chestiunii, a adăugat Peter Szijjarto.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 A fost arestat interlopul care jefuia români în benzinăriile din Austria

3 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

4 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

5 Așa arată sfidarea României...