Ungaria se oferă să preia președinția prin rotație a UE în locul Marii Britanii

Ungaria a informat Uniunea Europeană (UE) că este gata să preia de la Marea Britanie președinția prin rotație a blocului comunitar în a doua jumătate a lui 2017, a declarat marți ministrul de externe Peter Szijjarto în cadrul unei conferințe de presă, relatează MTI.

El a precizat că retragerea Marii Britanii din UE a ridicat serioase îndoieli și întrebări privind chestiuni precum președinția prin rotație a UE și negocierile privind Brexitul.

Ministrul a precizat că Ungaria, cu ajutorul țărilor din grupul de la Vișegrad, este singurul stat UE care a avut un răspuns de succes la principalele provocări legate de situația 'anormală' din Europa, precum cea a migrației.

Ungaria este bine plasată pentru a conduce blocul comunitar, date fiind politicile sale lucide bazate pe asigurarea securității publice, a spus Peter Szijjarto.

În plus, țara și diplomații ei au primit un feedback pozitiv după ultima perioadă de șase luni când țara a deținut președinția prin rotație a UE, în prima jumătate a anului 2011, a precizat șeful diplomației ungare.

El a precizat însă că este posibil și ca statele membre care sunt programate să exercite acest rol să facă acest lucru cu șase luni mai devreme, deși multe și-au exprimat reticența în privința unei astfel de decalări.

Prima condiție pentru preluarea acestei președinții de la Marea Britanie ar fi o notificare oficială din partea Londrei că nu dorește să exercite acest rol. Consiliul European va decide apoi asupra chestiunii, a adăugat Peter Szijjarto.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 UPDATE / Raed Arafat, șeful DSU, a afirmat, într-o declarație oficială, că informația prezentată de Digi 24 este…

2 COVID-19 a suferit 10 mutaţii / Tinerii nu sunt imuni la coronavirus

3 ULTIMA ORĂ / Guvernul a modificat statutul poliţiştilor şi militarilor: se întrerup concediile de odihnă, se sus…

4 Masonul din spatele birtului care a vândut statului 1,7 milioane de măști a încheiat 16.290 de contracte cu st…

5 Crucea Roșie a importat un milion de măști ca să le doneze. Statul le-a blocat în vamă / „I-au pus cu capul pe c…

recomandări

Te ia DNA: Dan Iulian Idolu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Dacă ești miliardar te poți muta acum pe noul yacht în formă de insulă