Ungaria vrea ca poziţia UE în privinţa Iranului să fie apropiată de cea a Statelor Unite

Ungaria vrea ca poziţia UE în privinţa Iranului să fie apropiată de cea a Statelor Unite

Ungaria doreşte ca poziţia europeană asupra conflictului SUA-Iran să fie mai apropiată de cea a Statelor Unite, a declarat joi prim-ministrul ungar Viktor Orban, citat de Reuters.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza iraniană, cu accent pe relaxarea tensiunilor între Washington şi Teheran.

Preşedintele Consiliului European Charles Michel a anunţat joi că a discutat cu preşedintele iranian Hassan Rouhani şi a îndemnat Teheranul să respecte un acord de control al armelor încheiat cu puterile mondiale în 2015 şi care vizează să-i reducă ambiţiile nucleare. Iranul neagă că încearcă să obţină arma atomică.

Între timp, preşedintele american Donald Trump a cerut miercuri puterilor mondiale să iasă din acordul abandonat de Washington în 2018 şi să lucreze pentru o nouă înţelegere. Iranul a respins noi discuţii.

"Aş dori ca poziţia europeană, care nu este clară asupra acestei chestiuni iraniene, să fie orientată către poziţia israeliano-americană", a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Orban, care s-a revoltat frecvent împotriva politicii UE, s-a întâlnit cu Trump anul trecut, când acesta l-a lăudat că este dur în privinţa imigraţiei, un domeniu politic în care cei doi lideri au viziuni similare. Orban are de asemenea relaţii cordiale cu liderul israelian Benjamin Netanyahu.

Orban a mai spus că există condiţii pentru evacuarea trupelor ungare din Irak în caz că va fi nevoie. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...