Ungaria/alegeri municipale: Opoziţia a câştigat la Budapesta şi a obţinut rezultate bune şi în alte oraşe

Ungaria/alegeri municipale: Opoziţia a câştigat la Budapesta şi a obţinut rezultate bune şi în alte oraşe

Primarul în exerciţiu al capitalei ungare Budapesta Istvan Tarlos şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile municipale la Budapesta în faţa candidatului opoziţiei de stânga Gergely Karacsony, relatează Reuters.

''La nivel naţional, rezultatul este bun, dar la Budapesta trebuie să ne gândim", a afirmat Tarlos într-o conferinţă de presă
alături de premierul ungar Viktor Orban. ''Budapesta a decis astăzi să-l aleagă pe Gergely Karacsony'', a spus el.

Opoziţia din Ungaria a înregistrat cea mai mare victorie electorală după un deceniu când liberalul Gergely Karacsony l-a înfrânt pe candidatul partidului de guvernământ Istvan Tarlos în alegerile municipale la Budapesta, partidele de opoziţie înregistrând de asemenea rezultate bune şi în alte oraşe majore.

Rezultatul nu-l va afecta pe Viktor Orban la nivel naţional deoarece cabinetul său este susţinut de o economie puternică, o retorică acerbă anti-imigraţie şi de o creştere semnificativă a salariilor. Partidul său de guvernământ Fidesz rămâne popular în zonele rurale.

Până în 2020 nu vor avea loc alegeri generale şi Orban, care a venit la putere în 2010, deţine o majoritate covârşitoare în parlament.

Cu 81,6% din voturile numărate, Karacsony a obţinut 50,6%, comparativ cu 44,3% cât a întrunit Tarlos, conform datelor publicate pe site-ul Biroului Electoral Central.

Circa opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot au ales duminică pentru următorii cinci ani primarii şi consilierii locali în peste 3.000 de localităţi şi districte din cele 19 provincii ale ţării.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...