Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate

Uniunea Salvăm Ţăranul Român solicită aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate

Uniunea Salvăm Ţăranul Român a solicitat ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare, urgentarea aprobării proiectului de Hotărâre de Guvern pentru programul de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021, hotărâre care se află în procedura de avizare.

"După cum bine cunoaşteţi, micii producători agricoli au nevoie urgentă de finanţare pentru a putea fi competitivi pe piaţa internă şi nu numai. Cu toate acestea deşi sumele au fost reduse, acestea sunt mai mult decât necesare producătorilor agricoli. Conform programului de guvernare 2020 - 2024, Guvernul şi-a asumat să susţină producătorii mici şi mijlocii '... pentru a asigura nevoile pieţelor locale, iar marii fermieri trebuie sprijiniţi pentru a rămâne conectaţi la pieţele naţionale şi regionale', ori, proiectul de Hotărâre de Guvern nu face altceva decât să sprijine producătorii mici şi mijlocii", se menţionează într-o scrisoare deschisă, semnată de membrii Uniunii Salvăm Ţăranul Român.

În acest context, producătorii agricoli aşteaptă Hotărârea de Guvern, deşi organizaţiile profesionale au fost consultate la elaborarea acesteia în cursul lunii martie 2021, iar aprobarea acesteia "întârzie nejustificat de mult".

Totodată, semnatarii documentului atrag atenţia asupra faptului că, fără o predictibilitate privind finanţarea şi sprijinul acordat de Guvern, producătorii agricoli nu vor putea să înfiinţeze culturile eligibile la ajutorul de minimis.

"Vă solicităm să aveţi în vedere faptul că sumele au fost mult diminuate prin comparaţie cu anul trecut, precum şi faptul că sprijinul acordat producătorilor mici şi medii pentru a compensa pierderile suferite ca urmare a pandemiei COVID - 19 au fost insignifiante, prin comparaţie cu compensaţiile acordate de alte state sau în alte sectoare agricole. Mai mult, anul 2020 a fost un an cât se poate de capricios: a debuta cu îngheţ timpuriu, urmat de inundaţii şi mai apoi de secetă pedologică, fapt ce a afectat producătorii de legume în spaţii protejate mici şi medii. Faţă de aspectele prezentate considerăm că este justificată solicitarea noastră de urgentare a avizării Hotărârea de Guvern pentru aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2021", mai susţin autorii scrisorii. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…