UNJR solicită SRI şi PG să publice toate protocoalele încheiate din 1990 până în prezent

UNJR solicită SRI şi PG să publice toate protocoalele încheiate din 1990 până în prezent

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a solicitat marţi Serviciului Român de Informaţii şi Parchetului General să publice toate protocoalele sau înţelegerile de cooperare pe care le-au încheiat din 1990 până în prezent.

UNJR mai solicită CSAT să publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990, care privesc ori au legătură cu justiţia.

"Solicităm public atât Parchetului General, cât şi SRI-ului să publice de îndată absolut toate protocoalele ori înţelegerile de cooperare pe care le au din 1990 până în prezent, încheiate între oricare dintre structurile lor din subordine. De asemenea, solicităm CSAT-ului să publice toate hotărârile pe care le-a emis din 1990 şi privesc ori au legătură cu Justiţia. Dacă vrem să ne rupem de trecutul comunist şi să vindecăm Justiţia de metehnele şi practicile securiste, trebuie să începem prin a afla adevărul cu privire la aceste acte secrete ce au influenţat Justiţia din 1990 până în prezent. Tot adevărul!", se arată într-un comunicat al UNJR transmis marţi AGERPRES.

UNJR susţine că, într-un stat care se pretinde democratic şi care respectă separaţia puterilor, Justiţia "nu poate fi administrată după acte secrete, aşa cum era în perioada comunistă".

"Cuprinsul protocolului semnat între Parchetul General şi SRI în 2009 confirmă îngrijorările pe care, începând cu 2015, UNJR şi AMR le-au exprimat în spaţiul public cu privire la implicarea SRI în Justiţie. Faptul că SRI-ul a fost cel care a iniţiat declasificarea acestui protocol este de lăudat şi reprezintă un prim pas de revenire la normalitatea democratică şi de recredibilizare a acestei instituţii. Gravă şi nescuzabilă, însă, este atitudinea reprezentanţilor Parchetului General, care de atâţia ani de zile au acţionat în baza acestui protocol ce a produs consecinţe efective în dosarele de urmărire penală, punând la îndoială respectarea dreptului la apărare şi la un proces echitabil al celor acuzaţi. Dincolo de faptul că protocolul adaugă la lege şi are prevederi ce contravin legii, prin acceptarea acestuia procurorii şi parchetele au cedat independenţa lor operaţională SRI-ului, afectând în mod grav statutul procurorilor şi încrederea cetăţenilor în activitatea acestora", spune UNJR.

În opinia UNJR, protocolul de cooperare semnat între SRI şi Parchetul General "a subminat independenţa procurorilor cum nici un act nu a făcut-o, şi cu toate acestea, din 2009 până în prezent, nu a apărut în spaţiul public vreo reacţie din partea parchetelor, care să conteste raportul de subordonare faţă de SRI".

"Când un procuror, care are statut de magistrat, acceptă să fie subordonat unui ofiţer SRI, îşi subminează singur propria independenţă şi îşi compromite grav reputaţia şi statutul. Cei ce au semnat şi implementat acest protocol trebuie să şi-l asume şi să dea socoteală pentru el. Dacă există procurori care nu au cunoscut conţinutul lui sau nu au acceptat implementarea acestuia, trebuie, măcar în acest ultim ceas, să iasă public şi să spună acest lucru, altfel statutul lor va fi compromis", mai declară reprezentanţii UNJR.

Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România anunţă că vor începe o serie de noi acţiuni pentru lămurirea tuturor aspectelor, "care au afectat grav Justiţia şi statul de drept, prin prisma ingerinţei serviciilor de informaţii în administrarea actului de justiţie". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...