UPDATE Atentat cu mașină capcană la Kabul: Un nou bilanț consemnează 80 de morți și 350 de răniți | Talibanii neagă implicarea | Nu există victime cetățeni români

UPDATE Atentat cu mașină capcană la Kabul: Un nou bilanț consemnează 80 de morți și 350 de răniți | Talibanii neagă implicarea | Nu există victime cetățeni români

Cel puțin 80 de persoane și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite miercuri dimineață după explozia unui vehicul capcană în zona cartierului diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, relatează Reuters, citând un responsabil al Ministerului Sănătății. Explozia a fost provocată de un "kamikaze care a detonat un vehicul capcană în apropiere de piața Zanbaq" din Kabul, chiar în centrul cartierului diplomatic și lângă un punct de control care duce la palatul prezidențial. Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a provocat "distrugeri materiale" mai multor ambasade străine. Talibanii au negat că ar avea vreo responsabilitate în atac.

UPDATE ORA 14.20 Atentat la Kabul MAE: Nu există victime în rândul cetățenilor români prezenți în capitala afgană

UPDATE ORA 14.06 Atentat la Kabul: Pagube substanțiale la mai multe ambasade, printre care ale Franței și Germaniei

UPDATE ORA 13.15 Un șofer de la BBC a fost ucis și alți patru jurnaliști ai postului au fost răniți

UPDATE ORA 12.32 NATO condamnă 'atacul oribil de la Kabul'

UPDATE ORA 12.27 Un gardian afgan, ucis, și mai mulți angajați ai Ambasadei Germaniei, răniți

UPDATE ORA 11.31 Explozia unui vehicul capcană la Kabul: Un nou bilanț consemnează 80 de morți și 350 de răniți; talibanii neagă implicarea

Cel puțin 80 de persoane și-au pierdut viața și alte 350 au fost rănite miercuri dimineață după explozia unui vehicul capcană în zona cartierului diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, relatează Reuters, citând un responsabil al Ministerului Sănătății.

Talibanii au negat că ar avea vreo responsabilitate în atac. Într-o declarație de presă, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat că luptătorii talibani nu au fost implicați și a anunțat că mișcarea a condamnat astfel de atacuri aleatorii care provoacă victime în rândul civililor.

Atacul este unul dintre cele mai grave produse în ultimele luni la Kabul.

"Din păcate, bilanțul a ajuns la 80 de morți și peste 300 de răniți, între care multe femei și copii", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului menționat, Waheed Majroh, citat de AFP, subliniind că bilanțul s-ar putea agrava având în vedere că noi corpuri continuă să fie scoase de sub dărâmături.
Explozia a fost provocată de un "kamikaze care a detonat un vehicul capcană în apropiere de piața Zanbaq" din Kabul, chiar în centrul cartierului diplomatic și lângă un punct de control care duce la palatul prezidențial. Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a provocat "distrugeri materiale" mai multor ambasade străine, conform AFP.

Clădirea Ambasadei Germaniei a fost avariată și unele clădiri din apropiere sunt încă în flăcări, în ciuda eforturilor depuse de pompieri, a relatat televiziunea locala. Un bilanț precedent consemna 49 de morți și sute de răniți.

UPDATE ORA 10.14 Explozia unui vehicul capcană la Kabul: Bilanțul crește la 49 de morți și peste 300 de răniți

Bilanțul atentatului cu mașină capcană, care a zguduit miercuri dimineață cartierul diplomatic din centrul capitalei afgane Kabul, a crescut la 49 de morți și peste 300 de răniți, relatează AFP, citând responsabili afgani.

Acest nou bilanț făcut public de purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Waheed Majroh, a fost confirmat de alți oficiali guvernamentali. Dată fiind amploarea dezastrului, Ministerul de Interne afgan a lansat un apel către populație la donare de sânge în spitale.

Ambasadele Franței și Germaniei au suferit "pagube materiale" în urma atentatului cu un vehicul capcană, a declarat ministrul francez al afacerilor europene Marielle de Sarnez, citat de AFP și Reuters.

"Există pagube materiale la ambasada Franței, există de asemenea pagube materiale la ambasada Germaniei", a declarat ea la postul de radio Europe 1, adăugând că "nu are alte informații deocamdată cu privire la personalul" francez.
UPDATE ORA 9.07 Explozia unui vehicul capcană la Kabul: Cel puțin 40 de morți sau răniți (Ministerul de Interne)

Cel puțin 40 de persoane și-au pierdut viața sau au fost rănite în urma unei explozii puternice, care a zguduit miercuri dimineață cartierul diplomatic din Kabul, a indicat Ministerul de Interne afgan, citat de AFP. Reuters transmite că cel puțin nouă persoane au fost ucise și 90 rănite.

"Sunt mai mult de 40 de morți și de răniți", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish, fără să ofere alte detalii.
Ministerul Sănătății afgan indică pentru moment că peste 60 de răniți, în majoritate civili, au fost aduși la spitale pentru a li se acorda asistența necesară.

"Niciun cadavru pentru moment, ne concentrăm asupra răniților", a indicat în acest sens purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Mohammad Ismail Kawusi, citat de DPA.

Potrivit EFE, cel puțin 67 de persoane au fost rănite după un atentat sinucigaș cu mașină capcană miercuri dimineață într-o zonă de înaltă securitate din Kabul, unde se află mai multe ambasade și clădiri guvernamentale, fără să se știe clar deocamdată numărul morților.

"O mașină capcană a explodat în jurul orei 08:25" (04H25 GMT), a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Najib Danish.
Cartierul diplomatic este zona unde se află numeroase ambasade străine. O coloană de fum gros a fost văzută ridicându-se la cer, fără să se știe imediat care a fost ținta atacului.

Potrivit DPA, explozia s-a produs în centrul orașului, într-o zonă unde se află mai multe ministere și ambasade străine. Reuters scrie că în apropiere se află și palatul prezidențial.

Un fotoreporter AFP a putut să vadă importante distrugere în apropiere de zona exploziei și mai multe corpuri culcate la pământ, ceea ce ridică temeri privind un bilanț crescut de victime.
O mașină capcană a explodat în apropiere de ambasada Germaniei, provocând mai mulți morți și răniți, conform Reuters. Informația a fost confirmată agenției britanice de presă de un purtător de cuvânt al poliției din Kabul, Basir Mujahid, care a indicat că explozia survenită în apropiere de intrarea fortificată a Ambasadei Germaniei s-a soldat cu numeroși și morți și răniți.

Deflagrația a fost într-atât de puternică încât a zguduit o mare parte a capitalei afgane; suflul său a spart geamuri și a semănat panică în rândul populației.

"Mulțumesc lui Dumnezeu, personalul Ambasadei Indiei este viu și nevătămat după explozia puternică de la Kabul", a scris într-o postare pe Twitter diplomata indiană Sushma Swaraj.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, dar explozia intervine la puțin timp după anunțarea "ofensivei de primăvară" a talibanilor. Gruparea jihadistă Statul Islamic a comis de asemenea mai multe atentate sângeroase în capitala afgană.

Șeful Pentagonului, Jim Mattis, a declarat recent că se așteaptă la un "nou an dificil" pentru armata afgană și militarii străini prezenți pe teritoriul afgan.

Președintele american Donald Trump examinează în prezent ideea trimiterii mai multor mii de militari pentru depășirea situației în impas în Afganistan.

SUA, care sunt angajate în Afganistan în cel mai lung conflict din istoria lor, au 8.400 de militari în această țară, alături de 5.000 ale statele aliate din NATO, a căror misiune vizează în principal instruirea și consilierea soldaților afgani.

Într-un mesaj recent cu ocazia începerii lunii sacre a Ramadanului, șeful Misiunii ONU în Afganistan, Tadichi Yamamoto, a solicitat "tuturor părților aflate în conflict să respecte obligațiile lor religioase și să înceteze luptele" în timpul acestei perioade.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...