UPDATE Bistrița-Năsăud: Trafic îngreunat în Pasul Tihuța, pe DN 17, din cauza viscolului și a ninsorii

UPDATE Bistrița-Năsăud: Trafic îngreunat în Pasul Tihuța, pe DN 17, din cauza viscolului și a ninsorii

UPDATE ORA 22.30 Traficul rutier se desfășoară cu greutate, duminică seara, pe DN 17, în Pasul Tihuța, aflat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, din cauza viscolului și a ninsorii, potrivit unui comunicat remis AGERPRES de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bistrița-Năsăud.

Sursa foto: Jandarmeria Bistrita / Facebook

* Cod portocaliu de vânt puternic și ninsori viscolite la munte, începând de duminică dimineața; Disconfort termic în nordul și centrul țării

Timp de 15 minute, traficul a fost blocat total în Pasul Tihuța, după care s-a circulat pe un singur sens. Pe lângă condițiile meteo severe, o altă problemă semnalată sunt autovehiculele care nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă.

"Zona în care s-a intervenit mai intens, din punct de vedere al fluidizării căilor de transport rutier, a fost Pasul Tihuța. În această zonă, se acționează constant cu 5 utilaje care folosesc material antiderapant, activitatea fiind îngreunată de viscolul din zonă. În intervalul orar 20:00—21:00, circulația a fost blocată total, aproximativ 15 minute, ulterior s-a circulat pe un singur sens. În momentul de față, se circulă pe ambele sensuri, în condiții de iarnă, iar echipajele de poliție prezente la fața locului au restricționat traficul autoturismelor care nu sunt echipate corespunzător sezonului rece", se arată în comunicatul CJSU.

Tot în zona Pasului Tihuța, la Măgura Calului, la 1.200 metri altitudine, zăpada a ajuns să măsoare 10 centimetri, iar mai multe autoturisme nu și-au putut continua drumul pentru că nu erau dotate cu cauciucuri de iarnă. Șoferii au fost întrebați de jandarmii montani, aflați în patrulare, dacă pot fi sprijiniți cu combustibil sau alte produse, dar nu a fost nevoie de intervenția acestora.

Jandarmii montani din Rodna au executat patrulări și în Valea Măriilor, la poalele Munților Rodnei. În zonă, mai mulți brazi au fost rupți de vântul puternic și au căzut pe drum, îngreunând accesul către Pasul Rotunda, dar și către Valea Blaznei și comuna Șanț. Pentru degajarea arborilor căzuți au intervenit membrii serviciului voluntar pentru situații de urgență din comuna Șanț.

De asemenea, pe Dealul Ștefăniței, care face legătura, prin DN 17C, cu județul Maramureș, se continuă, de către echipajele de la drumuri naționale, acțiunile de patrulare și împrăștiere a materialului antiderapant, la nevoie.

Potrivit informării CJSU Bistrița-Năsăud, nu au fost persoane care să fi rămas blocate pe drumurile din județ.

În prezent, toate drumurile naționale și județene sunt deschise traficului rutier, însă se circulă în condiții de iarnă.

ORA 14.40. Bistrița-Năsăud: A început să ningă viscolit în Pasul Tihuța

Traficul rutier din Pasul Tihuța, situat la cota 1.200, la limita dintre județele Bistrița-Năsăud și Suceava, se desfășoară în condiții de ninsoare viscolită, potrivit unei informări remise duminică de Instituția Prefectului.

Pentru a evita formarea poleiului, pe DN 17, în Pasul Tihuța, drumarii au împrăștiat sare.

"S-a verificat starea DN 17, în zona Pasului Tihuța. În această zonă este viscol, dar se circulă în condiții bune, utilajele sunt pregătite să acționeze, s-a împrăștiat material antiderapant (sare) pentru a se evita formarea poleiului și s-au montat 2.000 ml de parazăpezi", se precizează în comunicatul prefecturii.

Sursa foto: Jandarmeria Bistrita / Facebook

De asemenea, a fost activat Comitetul județean pentru situații de urgență, având în vedere avertizarea de cod galben și portocaliu de vreme severă emisă de meteorologi pentru perioada 29 octombrie, ora 10,00, până în 30 octombrie, ora 23,00.

Prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, a dispus ca toate efectivele Ministerului Afacerilor Interne disponibile să fie pregătite să intervină în orice moment în sprijinul cetățenilor.

De asemenea, s-a decis ca, împreună cu autoritățile competente (poliția rutieră, administratorii de drumuri), să se dispună închiderea drumurilor publice, dacă se va impune, iar autoritățile locale vizate să atenționeze populația pentru a evita deplasările pe acele drumuri.

Ninsorile au apărut și în zona Munților Rodnei și a Munților Călimani, la peste 1.400 metri altitudine, unde stratul de zăpadă măsoară câțiva centimetri.

AGERPRES (AS — autor: Tina Țucui, editori: Cristina Tatu, Diana Dumitru, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski