UPDATE Coreea de Nord a lansat mai multe rachete în Marea Japoniei

UPDATE Coreea de Nord a lansat mai multe rachete în Marea Japoniei

Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, afirmă surse militare de la Seul ale agenției sud-coreene de presă Yonhap.

*Coreea de Sud cere desfășurarea rapidă a sistemului antirachetă american THAAD

Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susținut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de "o amenințare gravă la adresa securității naționale", dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunțat inițial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36 (n. red. — 1.06 ora României) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu rază lungă de acțiune, din apropierea graniței cu China. Ulterior, aceeași sursă a menționat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Prima rachetă menționată, care a traversat Coreea de Nord și a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american.

Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reacție la manevrele militare comune ale Coreei de Sud și Statelor Unite, aflate în curs.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /