UPDATE Echipele de salvatori au preluat trupurile victimelor avalanșei din Retezat și au revenit la Refugiul Gențiana

UPDATE Echipele de salvatori au preluat trupurile victimelor avalanșei din Retezat și au revenit la Refugiul Gențiana

UPDATE ORA 16.24 Echipele de salvamontiști și jandarmi montani au preluat trupurile celor două victime ale avalanșei produse sâmbătă după amiază în Masivul Retezat și au reușit să se întoarcă la Refugiul Gențiana, urmând să-și continue drumul spre Cârnic, a declarat duminică, pentru AGERPRES, șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

La Cârnic, cei doi adolescenți decedați în avalanșa produsă în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii, Dor Geta Popescu (14 ani) și Erik Gulacsi (13 ani) vor fi preluați de Serviciul de Medicină Legală Hunedoara, în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei morții.

"Acțiunea de recuperare a celor două victime ale avalanșei a fost una foarte dificilă, deoarece s-a desfășurat în condiții de vreme extrem de nefavorabilă. În Retezat ninge, bate vântul și viscolește zăpada. Viteza vântului depășește 80 de kilometri la oră", a spus Bodean.

Victimele făceau parte dintr-un grup de șapte persoane care se aflau pe un traseu de vară din Retezat. După ce au fost surprinse de avalanșă în apropiere de Căldarea Berbecelui, mai multe persoane, dintr-un alt grup de 50 de oameni, aflat în apropiere, au intervenit pentru scoaterea persoanelor din zăpadă.

Șeful Salvamont Hunedoara a menționat că grupul de 50 de persoane a coborât singur în cursul zilei de duminică de la Refugiul Gențiana la baza muntelui.

Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani și-au pierdut viața, iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după amiază în zona Șaua Bucurii-Poiana Pelegii.

Poliția a deschis dosar penal in rem. Ancheta este coordonată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hațeg. În funcție de complexitatea ulterioară a cauzei, dosarul ar putea fi preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.
ORA 12.56 Hunedoara: Echipele de salvatori au ajuns în locul unde s-a produs avalanșa din Retezat

Echipele de salvamontiști și jandarmi montani au ajuns, duminică la prânz, în locul unde s-a produs avalanșa din Masivul Retezat, în urma căreia Erik Gulacsi și Dor Geta Popescu și-au pierdut viața și alte cinci persoane au fost rănite.

"Echipele de salvamontiști și jandarmi montani au ajuns la fața locului și au început procedurile de recuperare a victimelor. Cele două persoane decedate vor fi transportate în zona Cârnic. Trupurile vor duse la Serviciul de Medicină Legală Hunedoara", a declarat șeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Acesta a estimat că va mai dura cel puțin cinci ore până când echipele formate din cei 18 salvamontiști și cinci jandarmi montani vor reuși să ajungă la Cârnic, unde sunt așteptați de mașinile ce vor prelua victimele.


Inspectoratul Județean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara a informat că acțiunea se desfășoară în condiții extrem de dificile, din cauza traseului montan accidentat, acoperit cu zăpadă afânată, dar și a vremii neprielnice. De altfel, pentru zona montană a fost emisă o atenționare meteo cu privire la intensificări ale vântului, care la rafală va atinge 75 — 80 km/h.

Doi adolescenți cu vârstele de 13 și 14 ani și-au pierdut viața , iar alte cinci persoane au fost rănite în urma avalanșei care s-a produs sâmbătă după amiază în zona Șaua Bucurii—Poiana Pelegii.

Salvamontiștii și jandarmii montani au avertizat, cu două zile înainte, asupra riscului iminent de avalanșă în masivele Retezat și Parâng, după ce la munte a nins, iar stratul de zăpadă depășea un metru la peste 1.800 de metri altitudine.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?