UPDATE Florin Iordache spune că pragul în cazul abuzului în serviciu se poate mări la 400.000 de lei

UPDATE Florin Iordache spune că pragul în cazul abuzului în serviciu se poate mări la 400.000 de lei

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al Justiției, a declarat joi că pentru abuzul în serviciu se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări la 400.000 de lei.

"Se poate menține pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuții în acel moment cu specialiștii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal și am zis ca 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Așteptăm și noi proiectul care este la Ministerul Justiției și în funcție de ce prag sau ce consultări vor face și dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag", a spus Iordache, la Palatul Parlamentului, întrebat ce părere are despre decizia CCR cu privire la stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu.

Iordache a precizat că pragul în cazul infracțiunii de abuz în serviciu "nu se stabilește pentru o persoană anume".

"Tocmai Curtea, dacă vă uitați în considerente, a stabilit că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală și prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Și atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administrațiilor locale. Pentru un prejudiciu mic este necesar să existe și acest prag? Este necesar. Curtea Constituțională a stabilit. Și atunci mărimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie să fie minim 200.000", a menționat el.

Întrebat pe ce se bazează când vorbește despre un prag de 400.000 de lei, Iordache a spus că este un punct de vedere și că există o dezbatere cu privire la acest subiect.

"Uitați-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de 2 milioane de lei și noi atunci când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul penal care stabilește acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabilește Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-ați cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În același timp, dacă vă uitați și în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000", a arătat Iordache.

El a mai spus că Parlamentul va aștepta un proiect de lege cu privire la aceste reglementări de la Ministerul Justiției.

"Deocamdată, legea nu există, legea deocamdată este la Ministerul Justiției și așteptăm legea de la Ministerul Justiției. Din păcate, dacă așteptăm foarte mult, intrăm în vacanță și ne mai trezim în septembrie ... până trece prin cele două Camere, dar soluția rapidă — ministerul ar putea veni cu o ordonanță și atunci ar putea reglementa, pentru că avem un an și acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituționale. Își poate permite cineva să mai treacă o vară și foarte multe articole din Codul penal să fie neconstituționale? E o practică pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul, să poată veni cu o ordonanță, pentru că de-a lungul timpului, chiar săptămâna trecută, CCR a mai declarat două articole neconstituționale.

Stăm așa până când declarăm tot Codul penal neconstituțional?", a încheiat fostul ministru.

AGERPRES/(A — autor: Dana Piciu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale