UPDATE Hasan Rohani, reales președinte al Iranului cu 57% din voturi, anunță ministrul de interne

UPDATE Hasan Rohani, reales președinte al Iranului cu 57% din voturi, anunță ministrul de interne

UPDATE ORA 12.56 Președintele Iranului, Hasan Rohani, a fost reales în funcție, pentru un al doilea mandat de patru ani, cu 57% din voturile exprimate în primul tur de scrutin, desfășurat vineri, a anunțat sâmbătă ministrul de interne, Abdolreza Rahmani Fazli, în direct la televiziunea de stat Irib, transmit AFP și Reuters.

Potrivit ministrului, '41,2 milioane de iranieni au participat (vineri) la scrutinul prezidențial', ceea ce indică o prezență de 73%.
Dintre aceștia, 23,5 milioane au votat pentru Rohani, iar 15,8 milioane pentru Raisi, a precizat ministrul de interne.

Anterior, televiziunea de stat iraniană Irib, al cărei director este numit de ayatollahul Ali Khamenei, îl 'felicitase' pe președintele Rohani pentru realegere, în fața conservatorului Ebrahim Raisi.

Ministrul adjunct de interne, Ali Asghar Ahmadi, anunțase mai devreme că, din cele 40 de milioane de buletine deschise, Rohani a obținut 22,8 milioane de voturi, iar Raisi 15,4 milioane.

Alți doi candidați au participat la scrutin, obținând însă scoruri neînsemnate.

UPDATE ORA 08.07 Alegeri prezidențiale în Iran: Rohani 'îl devansează' pe conservatorul Raisi (oficial)

Președintele în exercițiu al Iranului, Hasan Rohani, un moderat, 'îl devansează' pe principalul său contracandidat, conservatorul Ebrahim Raissi, în alegerile prezidențiale desfășurate vineri, au anunțat sâmbătă televiziunea de stat Irib și ministrul adjunct de interne, Ali Asghar Ahmadi, transmit AFP și Reuters.

'Din cele 25,9 milioane de buletine de vot deschise, Rohani a obținut 14,6 milioane de voturi, iar Raisi 10,1 milioane', a declarat Ahmadi, într-o intervenție la postul Irib.

În procente, aceasta înseamnă că, potrivit acestor rezultate parțiale, Rohani a obținut circa 56% din voturi, iar Raisi 39%.

Potrivit oficialului, au votat 'peste 40 milioane' din cei 56,4 milioane de alegători înscriși pe listele electorale.

Rezultatele finale ale scrutinului urmează să fie anunțate în cursul zilei de sâmbătă, a mai indicat Ahmadi.

Într-o primă reacție și chiar înainte de anunțul ministrului adjunct de interne, lideri conservatori au recunoscut victoria lui Rohani.

'Primele numărători ale voturilor arată că dl Rohani este învingătorul (...) și trebuie felicitat', a transmis Alireza Zakani, fost deputat conservator care a participat activ la campania împotriva realegerii actualului președinte.

ORA 06.52 Alegeri în Iran: Hassan Rouhani a fost reales președinte (rezultate parțiale neoficiale)

Președintele în exercițiu al Iranului, Hassan Rouhani, a obținut 21,6 milioane de voturi la alegerile prezidențiale desfășurate vineri, iar principalul său adversar, Ebrahim Raisi, 14 milioane, arată rezultate neoficiale dezvăluite de o sursă iraniană agenției Reuters.

După numărarea a 37 de milioane de voturi din cele peste 40 de milioane exprimate, Rouhani pare reales din primul tur. Șeful cancelariei prezidențiale, Hamid Aboutalebi, a scris pe Twitter că președintele a obținut 60% din voturi, iar sursa Reuters spune că "s-a terminat, Rouhani este câștigător".

Dacă totuși nici unul dintre cei patru candidați nu întrunește peste 50% din voturi, primii doi clasați se vor confrunta într-un al doilea tur, pe 26 mai.

Peste 70% din cei aproximativ 56 de milioane de alegători înregistrați au votat, un procentaj aproximativ egal cu cel din 2013, când Hassan Rouhani a fost ales de o mare majoritate. În campania actuală, el a promis mai multă libertate în interior și deschiderea Iranului spre exterior, în timp ce Raisi, preferatul ayatolahului Ali Khamenei — liderul religios al țării — a insistat asupra greșelilor în gestionarea economiei naționale și a promis mai multe locuri de muncă și sporirea protecției sociale.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Zvon...