UPDATE Ministrul Sănătății: Am adus plata gărzilor la normal; ne apropiem de un nivel rezonabil

UPDATE Ministrul Sănătății: Am adus plata gărzilor la normal; ne apropiem de un nivel rezonabil

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că, de la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un nivel rezonabil.

"Am promis că vom aduce plata gărzilor la nivelul normal. (...) Facem asta astăzi. (...) De la 1 octombrie, plata gărzilor va fi făcută la un alt nivel. (...) Ne apropiem de un nivel rezonabil pentru plata gărzilor", a spus Voiculescu, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că detalii despre nivelul plăților pentru toate categoriile de medici și pentru toate categoriile de gărzi pot fi găsite pe site-ul respectpentrumedici.ro.

"Pentru că despre asta este vorba — despre respectul pe care vrem să îl acordăm profesiei medicale, o profesie a cărei importanță nu pot să o subliniez destul pentru România", a subliniat Voiculescu.

Ministrul Sănătății a dat exemplul unui rezident de anul 3. "Gărzile (...) se fac inclusiv de către rezidenți de la anul 3 încolo. Astfel, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinică, cu un spor de 50%, care este minimum pentru timpul săptămânii, va avea acum o plată netă de 257 de lei, în timpul săptămânii. De asemenea, (...) o gardă pe timpul weekendului, (...) dacă luăm un spor de 100%, vorbim despre 547 de lei. Dacă vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. (...) Deci un rezident va câștiga minim pentru o gardă 257 de lei în timpul săptămânii, respectiv 411 lei în timpul weekendului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei în timpul weekendului", a explicat Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrului Sănătății, un medic primar, cu o vechime de peste 20 de ani, dintr-o unitate clinică, poate câștiga pentru o gardă în weekend 1.200 de lei.

"Dacă vorbim despre weekend și calculăm cu un spor de 100%, atunci vorbim de 1.200 de lei în mână pentru o gardă în weekend, iar pentru o gardă în timpul săptămânii cu un spor de 75%, adică la un nivel superior, vorbim de 800 de lei bani în mână", a arătat Voiculescu.

Acesta a precizat că există încă loc de îmbunătățiri în privința plății gărzilor.

"În prezent, acest lucru este ce am putut să facem și cred că e un pas foarte important. Vorbim despre creșteri de la 42% în cazul rezidentului pe care (...) l-am dat ca exemplu (...) până la 90 și ceva la sută", a mai spus Vlad Voiculescu.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cerban, editor: Andreea Rotaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Surprinzătorul nume ales de Polonia pentru avioanele lor F-35 / Imagini în premieră din SUA cu primul F-35 polonez, aproape finalizat

2 Interesante amănunte / Într-o veche mină din Bihor zace cheia care poate salva Europa din dependența de China

3 Anumiți „grei” din intelligence beneficiază de o protecție specială, care îi face imuni?

4 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

5 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat