UPDATE Puci eșuat: Obama îi promite lui Erdogan ajutorul SUA în anchetă și discută statutul lui Gulen

UPDATE Puci eșuat: Obama îi promite lui Erdogan ajutorul SUA în anchetă și discută statutul lui Gulen

Președintele Barack Obama i-a promis marți omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ajutorul american în ancheta asupra puciului eșuat, discutând de asemenea statutul clericului stabilit în Statele Unite Fethullah Gulen și chemând la respectarea statului de drept în Turcia, a anunțat Casa Albă, citată de Reuters și AFP.

Într-o convorbire telefonică, Obama a insistat asupra necesității de a efectua investigații în legătură cu autorii acestei tentative de lovitură de stat din noaptea de vineri spre sâmbătă, prin adoptarea unor metode care "întăresc încrederea oamenilor în instituțiile democratice și statul de drept", subliniind că Erdogan trebuie să procedeze în conformitate cu principiile democratice enunțate în constituția Turciei.

Turcia cere Statelor Unite extrădarea predicatorului musulman în exil Fethullah Gulen, acuzat de Ankara de plănuirea puciului nereușit.

Guvernul turc a prezentat material în format electronic despre Gulen guvernului SUA, în așteptarea unei cereri de extrădare oficiale, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe Josh Earnest, citat de Reuters.

Oficialii americani au declarat că Turcia trebuie să furnizeze dovezi că Gulen a fost implicat în tentativa de lovitură de stat. Orice cerere de extrădare din Turcia, odată depusă, va fi evaluată în conformitate cu termenii unui tratat între cele două țări, a spus Earnest.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că încă este în procesul de analiză a documentelor depuse de Turcia și că nu le poate caracteriza ca o cerere de extrădare pentru Gulen, notează Reuters.

Gulen, un fost aliat al lui Erdogan în vârstă de 75 de ani, trăiește în exil auto-impus în statul Pennsylvania de la sfârșitul anilor 1990. El a negat orice implicare în lovitura de stat eșuată.

Anterior, Ministerul Justiției din Turcia a trimis SUA un dosar în legătură cu Gulen, dar nu a explicat clar dacă aceasta reprezintă o cerere oficială de extrădare, mai notează Reuters.
Washingtonul a avertizat Ankara în mod repetat cu privire la problema libertăților civile. După epurările urmate puciului eșuat, în armată, poliție și magistratură, Statele Unite au devenit mai insistente, notează France Presse, pe de altă parte.

Obama a salutat de asemenea "determinarea poporului turc confruntat cu această acțiune violentă, dar și atașamentul său față de democrație", a adăugat Casa Albă.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...