UPDATE Trei israelieni și un iranian și-au pierdut viața în atentatul sinucigaș de la Istanbul (FOTO/VIDEO)

UPDATE Trei israelieni și un iranian și-au pierdut viața în atentatul sinucigaș de la Istanbul (FOTO/VIDEO)

UPDATE ORA 20.00 Trei cetățeni israelieni și unul iranian și-au pierdut viața în atentatul sinucigaș comis sâmbătă în centrul orașului Istanbul, care s-a soldat de asemenea cu 36 de răniți, au relatat canalele de televiziune turcești citând surse spitalicești, relatează AFP.

Victimele israeliene sunt Simha Siman Demri, 60 de ani, Yonathan Suher (40), Avraham Goldman (70), iar cetățeanul iranian a fost identificat sub numele de Ali Riza Khalman (31), a precizat canalul de știri CNN-Turk.

Directorul general al Ministerului de Externe israelian, Dore Gold, a decis să-și întrerupă o vizită în SUA pentru a merge la Istanbul, a informat ziarul Hürriyet în ediția sa on-line.

Echivalentul israelian al Crucii Roșii, Magen David Adom, a închiriat două avioane care au zburat la Istanbul pentru a evacua israelienii răniți, a anunțat un purtător de cuvânt al acestei organizații la Ierusalim.

Operațiunea se desfășoară în colaborare cu Ministerul de Externe israelian care a anunțat prin purtătorul său de cuvânt că cel puțin 11 israelieni au fost răniți, dintre care doi grav.

Totodată, premierul turc Ahmet Davutoglu a denunțat atacul sinucigaș în care cinci persoane au murit, printre care și atentatorul, și 36 au fost rănite sâmbătă la Istanbul ca fiind 'inuman" și a afirmat că Turcia își va continua lupta împotriva 'centrelor de terorism'.

'Nici centru de terorism nu își va atinge scopul cu astfel de atacuri monstruoase', a afirmat el într-un comunicat.
'Lupta noastră va continua cu aceeași forță și determinare până când terorismul va dispărea', a mai spus premierul turc.

UPDATE ORA 14.00 Turcia: Atac sinucigaș la Istanbul soldat cu patru morți și 36 răniți

Un atac sinucigaș s-a produs sâmbătă în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor 36, dintre care șapte grav, au anunțat autoritățile turce, citate de AFP, Reuters și DPA.

Primul oficial turc care a anunțat un bilanț al atentatului sinucigaș și a confirmat natura atacului a fost guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin. Potrivit acestuia, în atentat au murit patru oameni, printre care și atentatorul, și alți 20 au fost răniți. Între timp, DPA a ridicat bilanțul morților la cinci, fără a cita vreo sursă.

Ulterior, ministrul turc al sănătății, Mehmet Muezzinoglu, a anunțat că nu mai puțin de 36 de persoane sunt rănite după atentat, dintre care șapte grav.

Conform sursei citate, 12 dintre răniții în atentatul de pe artera pietonală și comercială Istiklal, din apropierea Pieței Taksim, sunt străini.

Până în prezent, doar Israelul a confirmat că cetățeni ai săi au fost răniți în atentat, dar nu a avansat un număr. Conform agenției de presă Dogan, printre răniți s-ar afla trei cetățeni israelieni.

Guvernatorul Vasip Sahin în jurul prânzului a dat asigurări că zvonurile despre alte atacuri în Istanbul sunt false și că în prezent este investigat atacul de pe bulevardul Istiklal.

Marea arteră comercială și pietonală Istiklal din cel mai mare oraș din Turcia este frecventată zilnic de zeci de mii de persoane.

Atacul s-a produs în fața unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, în apropierea pieței Taksim.

Potrivit AFP, atacul are loc în contextul în care pe 21 martie se sărbătorește Noul An kurd, care suscită de obicei temeri privind intensificarea violențelor. Ulterior, un oficial turc de rang înalt citat de Reuters a precizat că deține informații că militanții kurzi plănuiesc atacuri "agresive" cu prilejul acestui festival al primăverii.

Concluziile inițiale indică faptul că membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau ai unei grupări afiliate au comis atentatul de la Istanbul, a declarat oficialul turc citat .

Potrivit acestuia, atacatorul sinucigaș dorea să comită atentatul într-o zonă mai aglomerată dar a fost deturnat de poliție de la ținta vizată, moment în care ar fi detonat bomba aflată asupra sa "de frică".

Un alt atentat cu mașină capcană s-a produs duminică trecută la Ankara, provocând moartea a 37 de persoane, acesta fiind revendicat de o grupare radicală din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, intitulată Șoimii Eliberării Kurdistanului.

Și orașul Istanbul a mai fost vizat de un atentat sinucigaș în ianuarie, soldat cu moartea a 12 turiști, atac pentru care autoritățile i-au acuzat pe jihadiștii Stat Islamic.

UPDATE ORA 12.08 Turcia: Atac sinucigaș la Istanbul soldat cu patru morți și 20 răniți

Un atac sinucigaș s-a produs sâmbătă în centrul Istanbulului, provocând moartea a cel puțin patru persoane și rănirea altor 20, a declarat guvernatorul Istanbulului, Vasip Sahin, citat de AFP și Reuters.

Din cei 20 de răniți, trei ar fi în stare gravă, a precizat Vasip Sahin. Conform agenției de presă Dogan printre răniți s-ar afla trei cetățeni israelieni.

Guvernatorul a dat asigurări că zvonurile despre alte atacuri în Istanbul sunt false și că în prezent este investigat atacul de pe bulevardul Istiklal.

Marea arteră comercială și pietonală Istiklal din cel mai mare oraș din Turcia este frecventată zilnic de zeci de persoane.

Inițial, media turce au anunțat că două persoane, printre care și atacatorul sinucigaș, au murit în atentat, iar alte șapte au fost rănite.

Zona atacului a fost izolată complet de poliție este survolată de mai multe elicoptere, în timp ce la fața locului au fost deplasate echipe de geniști.

Atacul s-a produs în fața unui centru comercial de pe bulevardul Istiklal, în apropierea pieței Taksim. Potrivit AFP, atacul are loc în contextul în care pe 21 martie se sărbătorește Noul An kurd, care suscită de obicei temeri privind intensificarea violențelor.

Turcia este în alertă maximă după atentatul sinucigaș din octombrie anul trecut soldat cu moartea a 103 persoană în fața gării din Ankara, atac atribuit de autorități jihadiștilor din gruparea Stat Islamic.

Un alt atentat cu mașină capcană s-a produs duminică trecută la Ankara, provocând moartea a 37 de persoane, acesta fiind revendicat de o grupare radicală din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan, intitulată Șoimii Eliberării Kurdistanului.

Și orașul Istanbul a mai fost vizat de un atentat sinucigaș în ianuarie, soldat cu moartea a 12 turiști, majoritatea germani, atac pentru care autoritățile i-au acuzat pe jihadiștii SI.

UPDATE ORA 11.35 Turcia: Atac sinucigaș la Istanbul soldat cu doi morți și șapte răniți

Un atac sinucigaș s-a produs sâmbătă pe marea arteră pietonală și comercială Istiklal din partea europeană a Istanbulului, provocând moartea a cel puțin două persoane și rănirea altor șapte, informează media turce, citate de AFP și Reuters.

Zona frecventată de mii de persoane zilnic este survolată de mai multe elicoptere, în timp ce la fața locului au fost deplasate echipe de geniști.

Potrivit CNN Turk, în urma exploziei, care ar fi fost provocată de un atac sinucigaș, au murit două persoane și alte șapte au fost rănite. Potrivit AFP, unul din cei doi morți ar fi atentatorul.

ORA 11.18 Turcia: Explozie pe o arteră pietonală din Istanbul

O explozie s-a produs sâmbătă pe marea arteră pietonală Istiklal, în partea europeană a Istanbulului, informează media turce, citate de AFP și Reuters.

Nu se știe ce a provocat explozia, dar la fața locului au fost trimise ambulanțe. Potrivit agenției Dogan, ar exista mai mulți răniți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina