UPDATE Turcia: 29 morți, 166 de răniți, în dublul atentat de la Istanbul (ministrul de Interne) (FOTO / VIDEO)

UPDATE Turcia: 29 morți, 166 de răniți, în dublul atentat de la Istanbul (ministrul de Interne) (FOTO / VIDEO)

Dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul s-a soldat cu cel puțin 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți, a indicat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, preluat duminică dimineața de agențiile internaționale de presă.

Dintre cei 29 de oameni uciși, 27 sunt polițiști, ceilalți doi sunt civili, a precizat ministrul, într-o conferință de presă la Istanbul.

AFP relatează că, potrivit oficialului turc, 10 persoane au fost reținute și plasate în arest în legătură cu acest atac, ultimul dintr-un val de atentate care a însângerat Turcia din vara lui 2015.

Conform lui Soylu, un vehicul capcană a explodat în proximitatea unei mașini de transport a poliției, la ora 22,29 (19,29 GMT), în fața la Vodafone Arena și, 45 de secunde mai târziu, un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul unui grup de polițiști în parcul din apropiere Maçka.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a denunțat un "atac terorist care a vizat în mod clar forțele de poliție de intervenție".

Acest dublu atac, care nu a fost imediat revendicat, a lovit un cartier turistic al Istanbulului, situat între emblematica piață Taksim și fostul palat imperial Dolmabahçe, în partea europeană a metropolei turce.

UPDATE ORA 02.17 Turcia: 15 morți, 69 de răniți în dublul atentat de la Istanbul (ministerul Sănătății)

Dublul atentat cu bombă de sâmbătă seara de la Istanbul s-a soldat cu 15 morți și 69 de răniți, a indicat ministerul turc al Sănătății, preluat de agențiile internaționale de presă.

UPDATE ORA 01.42 Turcia: Mai mulți morți în atentatul de la Istanbul (Erdogan); UEFA transmite condoleanțe familiilor victimelor

Mai multe persoane au fost ucise într-un dublu atentat care a lovit sâmbătă inima turistică a Istanbulului, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, într-un comunicat preluat de AFP.

"Din nefericire, avem martiri și răniți", a spus Erdogan, fără să avanseze cifre, adăugând că "am asistat, în această seară la Istanbul, la manifestarea cea mai hidoasă a terorismului".

O mașină capcană a vizat o mașină de transport a poliției în proximitatea stadionului echipei de fotbal Beșiktaș după sfârșitul meciului cu Bursaspor, a anunțat sâmbătă seara ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, citat de AFP.

O a doua explozie, "care pare a fi produsă de un kamikaze", a zguduit parcul din apropiere Maçka, a indicat Soylu, care a denunțat un "plan abominabil".

Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a transmis condoleanțe familiilor victimelor atentatului de sâmbătă noaptea din Istanbul, de lângă stadionul lui Beșiktaș, și a condamnat ferm "acest act oribil", relatează agenția EFE.

"UEFA dorește să exprime cele mai profunde condoleanțe familiilor tuturor victimelor atentatelor din această noapte de la Istanbul. UEFA condamnă ferm acest act oribil și transmite sprijinul său pentru Federația Turcă de Fotbal și pentru cluburile Beșiktaș și Bursaspor", arată organizația europeană în comunicatul său.

După deflagrații, autoritățile au închis rapid accesul spre cartierul stadionului, iar zeci de ambulanțe soseau la locul atentatului. Un agent de securitate dintr-un imobil situat în apropierea arenei a povestit pentru AFP că a auzit "două explozii la interval de mai puțin de un minut", urmate de împușcături.

Aceste explozii s-au produs într-un cartier foarte frecventat din partea europeană a Istanbulului, la intersecția unor importante bulevarde și linii de transport în comun.

Un martor al exploziei a afirmat, sub acoperirea anonimatului pentru AFP, că a văzut "bucăți de corpuri zburând".

Un alt jurnalist AFP a văzut un autobuz municipal, utilizat pentru transportul polițiștilor, ale cărui geamuri au fost spulberate.

Autoritățile au interzis difuzarea de imagini legate de atac, o măsură luată după fiecare atentat.

Potrivit agenției Anadolu, parchetul antiterorist din Istanbul a deschis o anchetă asupra exploziei.

Turcia a fost ținta a numeroase atacuri legate de rebeliunea separatistă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau atribuite grupării Stat Islamic (SI), care au lovit în special Istanbulul și Ankara.

UPDATE 22.53 Turcia: Explozie la Istanbul, aproape de stadionul lui Beșiktaș; cel puțin 20 de răniți, toți polițiști (ministru)

Cel puțin 20 de persoane au fost rănite, sâmbătă seara, la Istanbul, în explozia unei mașini capcană în apropierea unei dube a poliției, la stadionul echipei de fotbal Beșiktaș, conform ministrului de interne turc, Suleyman Soylu, preluat de EFE.

Toți răniții sunt polițiști, potrivit ministrului, citat de canalul NTV.

Explozia s-a înregistrat în jurul orei 19,30 GMT și imediat pe rețelele sociale au fost distribuite fotografii cu foc și coloane de fum în fața stadionului.

Potrivit ministrului, o mașină capcană a explodat aproape de o dubă a forțelor speciale ale poliției, situată aproape de stadionul unde, cu ceva mai mult de o oră înainte, se disputase un meci între echipele de fotbal Beșiktaș și Bursaspor.

Aceasta din urmă a precizat, potrivit Reuters, că niciunul dintre fanii săi nu pare să fi fost rănit în explozia din afara stadionului lui Beșiktaș.

"Am contactat grupurile noastre de fani. Pare să nu existe răniți în rândul fanilor noștri. Le dorim celor răniți recuperare rapidă", a arătat Bursaspor, pe contul său de Twitter.

EFE mai arată că ministrul Soylu, care se va deplasa de la Ankara la Istanbul pentru a investiga ce s-a întâmplat, a indicat că răniții sunt polițiști și că nu există până în prezent date despre persoane ucise.

Numeroase ambulanțe s-au deplasat la stadion, unde poliția a luat măsuri de securitate, iar zvonuri neconfirmate de tiruri în zone apropiate, atribuite ulterior chiar poliției, au semănat panică în Istanbul.

Stadionul Beșiktaș se găsește la mai puțin de 500 de metri de piața centrală Taksim din Istanbul, unde se găsesc numeroase hoteluri, aflate de asemenea în stare de maximă alertă.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

* UPDATE-ul este realizat în baza știrilor AGERPRES, orele indicate reprezentând data difuzării știrilor pe fluxul agenției.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”