Uraganul Ian: Precipitațiile sunt cu 10% mai abundente din cauza schimbărilor climatice

Uraganul Ian: Precipitațiile sunt cu 10% mai abundente din cauza schimbărilor climatice

Ploile asociate uraganului Ian, care a devastat statul american Florida, au fost cu 10% mai abundente din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu realizat foarte rapid de cercetătorii din Statele Unite şi care a fost publicat vineri, informează AFP, citată de Agerpres .

Uraganul Ian / Foto Colaj Click.ro

Ian ar putea fi, potrivit preşedintelui american Joe Biden, "uraganul cel mai ucigaş din istoria Floridei", însă niciun bilanţ oficial nu a fost comunicat deocamdată până vineri. Înainte să ajungă în Florida, uraganul Ian a lovit Cuba, unde a provocat trei decese şi importante pagube materiale, lăsând numeroase locuinţe fără electricitate.

„Schimbările climatice nu au cauzat uraganul, dar l-au făcut să fie mai umed", a explicat Michael Wehner de la Laboratorul Naţional Lawrence Berkeley, administrat de Departamentul Federal al Energiei din Statele Unite, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.

Cercetătorii americani s-au bazat în realizarea studiului pe comparaţia dintre situaţia actuală, marcată de o încălzire globală cu aproape 1,2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, şi modele computerizate ale planetei noastre fără această încălzire.

„Putem să spunem cu încredere că precipitaţiile sunt mai abundente. Cel puţin cu 10% mai abundente şi, conform estimărilor mele, cu 14% mai abundente", a precizat Michael Wehner. Studiul, care, din cauza rapidităţii sale nu a putut fi validat încă de un comitet de lectură, a folosit totuşi o metodologie deja utilizată de un studiu despre sezonul uraganelor din 2020, validată de alţi oameni de ştiinţă şi publicată în aprilie 2022 în revista Nature Communication.

Potrivit unei legi din fizică (formula Clausius-Clapeyron), pentru orice creştere a temperaturii cu 1 grad Celsius, umiditatea conţinută în atmosfera Terrei creşte cu 7%.

Rezultatele furnizate de modelele computerizate ale cercetătorilor americani fac să apară o creştere încă şi mai mare a precipitaţiilor asociate uraganului Ian, sugerând o "eficacitate" mai bună a uraganului în transformarea acestei umidităţi crescute în ploi.

Schimbările climatice, din cauza cărora temperatura creşte la suprafaţa oceanelor, duc astfel şi la o creştere corelată a umidităţii din atmosferă şi intensifică, potrivit oamenilor de ştiinţă, intensitatea furtunilor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...