uroparlamentare2019/Viktor Orban îşi lansează campania atacându-i pe Weber şi Juncker

uroparlamentare2019/Viktor Orban îşi lansează campania atacându-i pe Weber şi Juncker

Premierul ungar Viktor Orban şi-a reluat vineri atacurile asupra statului major al dreptei europene, cu care partidul său este aliat, luându-i la ţintă pe Jean-Claude Juncker şi Manfred Weber, cu prilejul lansării campaniei sale pentru alegerile europene, relatează AFP.

Viktor Orban a declarat că germanul Manfred Weber, candidatul cap de listă al Partidului Popular European (PPE) pentru alegerile europene, "i-a jignit pe ungari" înmulţind în ultimele săptămâni afirmaţiile critice la adresa guvernului de la Budapesta.

"Nu este de mirare că tot mai mulţi oameni spun şi scriu 'să scăpăm de el' ", a adăugat premierul ungar despre Weber, care candidează la succesiunea lui Jean-Claude Juncker în fruntea Comisiei Europene.

Partidul Fidesz al lui Viktor Orban a fost suspendat în martie de PPE, la iniţiativa lui Manfred Weber şi a mai multor partide conservatoare europene, din cauza unei campanii eurofobe lansate de Budapesta şi a atacurilor guvernului împotriva statului de drept.

Fidesz rămâne totuşi membru al PPE, grup majoritar în Parlamentul European. Viktor Orban spune că vrea să orienteze formaţiunea spre poziţii mai suveraniste şi naţionaliste, acuzându-l pe Juncker, şi el membru al PPE, că încarnează o aripă prea federalistă şi favorabilă imigraţiei.

"Britanicii pleacă, migranţii vin, este bilanţul Comisiei Juncker", a spus Orban cu prilejul unui eveniment organizat la Budapesta pentru lansarea campaniei Fidesz pentru alegerile europene de la 26 mai.

Liderul ungar în vârstă de 55 de ani a avut în ultimele luni o atitudine contradictorie faţă de PPE, neexcluzând o alianţă cu formaţiuni mai conservatoare sau de extremă dreaptă după scrutinul european.

"După alegeri, vom vedea unde merge PPE (...) Dacă se îndreaptă spre stânga şi liberalism, atunci nu îl vom urma", a declarat el vineri.

El a afirmat din nou că "instituţiile europene trebuie să fie conduse de lideri care se opun imigraţiei" şi a estimat că miza alegerilor europene este "supravieţuirea civilizaţiei creştine".

Viktor Orban îl elogiază cu regularitate pe ministrul de interne italian Matteo Salvini, cu care s-a întâlnit în Italia. Anturajul premierului ungar a anunţat că Salvini, liderul extremei drepte italiene, urmează să se deplaseze în Ungaria în săptămânile următoare.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale