Ursache (ASF): Participațiile statului care ar intra în Fondul suveran de dezvoltare ar atinge 40 de miliarde de lei

Ursache (ASF): Participațiile statului care ar intra în Fondul suveran de dezvoltare ar atinge 40 de miliarde de lei

Participațiile statului care ar intra în Fondul suveran de dezvoltare ar atinge 40 de miliarde de lei, aproape dublu față de capitalul social al Fondului Proprietatea când s-a listat, a declarat marți Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, într-o conferință de specialitate.

* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO

"Nu numai mediul politic, mediul economic, investitorii, noi cei care cu toții gestionăm piața de capital suferim de același comportament. Oare pare suficient dezbătut Fondul suveran de dezvoltare? Oare vi se pare că am abandonat cu o ușurință extraordinară una dintre cele mai mari bariere din piața de capital cum este cea privind deținerile limitate la 5% la SIF-uri împotriva dorinței acționarilor? Oare vi se pare normal că în continuare în secțiunea 1 a Depozitarului Central să ținem milioane de cuponari cu o valoare de piață de 230 milioane euro care ar da lichiditate bursei? Oare vi se pare normal să nu avem un fond de garantare care să protejeze investitorii la care să participe întreaga piață? Iată câte teme sunt în continuare trecute în zona uitării", a spus Ursache.

În context, acesta a arătat că Fondul Suveran de dezvoltare este o soluție pentru investitori în condițiile în care România nu are produse de oferit.

"Unde investesc cei care fac parte din grupul investitorilor în piața emergentă? Nu avem produse pe care să le oferim. Fondul suveran este o soluție. Participațiile statului care intră în fondul suveran, deci companiile trebuie să fie toate listate. Constituirea Fondului Suveran ar rezolva și listarea Hidroelectrica, Aeroporturi București și a Portului Constanța. Aici vorbim de o cifră uriașă. Toate participațiile statului care ar intra în fondul suveran ar atinge 40 miliarde lei, aproape 9 miliarde euro, aproape dublu capitalului social al Fondului Proprietatea când s-a listat. Putem lăsa această temă pană spre sfârșitul anului când nevoia de finanțare a economiei reale este atât de mare?", a mai arătat oficialul ASF.

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, anunța în data de 9 februarie 2017 că Guvernul a decis adoptarea unui memorandum privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții .

"Avem adoptat astăzi un memorandum, potrivit programului de guvernare 2017 — 2020, având în vedere crearea unor noi instrumente de investiții publice, crearea Fondului Suveran de Investiții fiind o măsură de stimulare economică, instrument de finanțare în investiții în sectoare competitive, rentabile și sustenabile, cu efect de multiplicare în economie, în urma atragerii de capital și surse din piața financiară", a declarat Alexandru Petrescu, într-un briefing susținut la acea dată la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului Economiei, FSDI va reprezenta un partener pentru investitorii instituționali, BERD, BEI, Banca Mondială, fonduri de investiții și alți investitori privați.

Statul român, prin Ministerul Economiei, va avea calitatea de acționar unic pe toată perioada de funcționare a FSDI.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...