Ursula von der Leyen, candidata la preşedinţia Comisiei Europene, în campanie la Parlamentul European

Ursula von der Leyen, candidata la preşedinţia Comisiei Europene, în campanie la Parlamentul European

Candidata celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene (UE) la preşedinţia Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, a început miercuri o zi-maraton pentru a-i convinge pe europarlamentari să o voteze săptămâna viitoare la Strasbourg, informează AFP.

Desemnată la 2 iulie de către liderii din UE, în timpul unui summit european cu o durată excepţională de trei zile, politiciana germană, apropiată a cancelarei Angela Merkel şi membră, la fel ca aceasta din urmă, a Uniunii Creştin-Democrate (CDU, conservatoare), trebuie să obţină majoritatea absolută în Parlament. Aceasta înseamnă cel puţin 374 de voturi şi nu 376, dat fiind absenţa a trei europarlamentari catalani.

Pentru a fi aleasă, Ursula von der Leyen, în prezent ministru al apărării al Germaniei, va trebui să obţină voturile din partea a trei mari grupuri: Partidul Popular European (PPE, 182 de europarlamentari), socialiştii (154 de europarlamentari) şi liberal-centriştii de la Renew Europe (108 europarlamentari).

Or, acest rezultat nu este deloc sigur la ora actuală: europarlamentarii au fost frustraţi de alegerile făcute săptămâna trecută de şefii de stat sau de guvern din UE, care au ignorat candidaţii cap de listă ai partidelor desemnaţi pentru scrutinul european, comentează AFP.

Miercuri dimineaţa, Von der Leyen a început audierile sale printr-o întâlnire în spatele uşilor închise cu social-democraţii, al căror vot nu este asigurat, mai ales din partea compatrioţilor săi din SPD. Aceştia din urmă, parteneri de coaliţie în guvernul Merkel şi în plin colaps în sondaje, o consideră ilegitimă şi incompetentă.

Spanioloaica Iratxe Garcia, lidera acestei formaţiuni în Parlamentul European, a declarat în deschidere că "speră la o bună discuţie".

După social-democraţi, Ursula von der Leyen (60 de ani) ar urma să răspundă întrebărilor europarlamentarilor de la Renew Europe, care îi include pe aleşii din partidul lui Macron şi pe Verzi (74 de europarlamentari). Spre deosebire de social-democraţi, aceste două grupuri parlamentare intenţionează să difuzeze integral discuţia lor pe internet.

De asemenea, Ursula von der Leyen va avea o întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, social-democratul italian David Sassoli, precum şi cu toţi preşedinţii grupurilor parlamentare.

Deocamdată, votul în Parlamentul European de la Strasbourg asupra candidaturii sale este prevăzut pentru săptămâna viitoare, marţi sau miercuri.

Cu toate acestea, nu este exclus ca Ursula von cer Leyen să prefere amânarea acestui vot în septembrie, dacă va estima că va avea mai mult timp pentru a-i convinge pe cei sceptici.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria