Uzbekul Nodirbek Abdusattorov l-a detronat de titlul mondial la şah rapid pe norvegianul Magnus Carlsen

Uzbekul Nodirbek Abdusattorov l-a detronat de titlul mondial la şah rapid pe norvegianul Magnus Carlsen

Marele maestru uzbek Nodirbek Abdusattorov, de numai 17 ani, l-a detronat de titlul mondial pe campionul norvegian Magnus Carlsen, la Campionatul Mondial de şah rapid de la Varşovia (Polonia), după ce l-a învins în finală pe rusul Ian Nepomniaci, care în urmă cu 18 zile pierdea şi finala de şah clasic contra scandinavului, transmite EFE.

Abdusattorov, care a încasat un premiu de 60.000 dolari, l-a învins în finală pe Nepomniaci în a doua partidă de şah blitz, după ce partidele de şah rapid s-au încheiat la egalitate. Marele maestru din Taşkent a obţinut şapte victorii, inclusiv contra lui Carlsen, cinci remize şi o singură înfrângere, la ucraineanul Anton Koborov, acumulând în total 9,5 puncte, la fel ca Nepomniaci, Carlsen şi americanul Fabiano Caruana.

Departajarea pentru cei doi finalişti s-a făcut după criteriul jucătorilor cu cea mai bună statistică, pe care Carlsen l-a calificat ''complet stupid''.

La Mondialul de şah rapid partidele se desfăşoară pe durata a 15 minute plus zece secunde pentru fiecare mutare.

În turneul feminin de şah, titlul mondial a fost cucerit de marea maestră rusă Alexandra Kosteniuk, care în cele 11 runde a înregistrat şapte victorii şi patru remize.

Varşovia găzduieşte de miercuri şi Campionatul Mondial de şah blitz, cu partide de trei minute, unde Magnus Carlsen îşi apără de asemenea titlul mondial.
AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Unde-s şobolanii în timp ce cei săraci luptă şi mor pentru Ucraina? Au fugit în ţări străine cu tot cu bogăţiile furate în Ucraina?”

2 ULTIMA ORĂ CCR aruncă în aer Justiția din România? Udrea, printre beneficiari!

3 VIDEO Priviți, aceasta este o dronă Orlan-10 a armatei Rusiei furată de un căpitan rus și trimisă acasă „la pachet”!

4 Previziunile lui George Friedman pentru următorii 10 ani: Se ridică Polonia și Turcia

5 Ioan T. Morar / „Dacă arătarea asta i se pare frumoasă vreunui bărbat...”