Vâlcea: Mircia Gutău, validat primar al municipiului reședință

Vâlcea: Mircia Gutău, validat primar al municipiului reședință

Tribunalul Râmnicu Vâlcea l-a validat, miercuri, pe Mircia Gutău, câștigătorul alegerilor din 5 iunie, drept primar al municipiului reședință de județ.

Decizia Tribunalului vine după ce, în primă instanță, Judecătoria din Râmnicu Vâlcea invalidase candidatura acestuia pe motiv că "nu existase o hotărâre judecătorească privind reabilitarea acestuia după ispășirea pedepsei cu închisoarea".

Mircia Gutău a fost ales primar al municipiului Râmnicu Vâlcea la alegerile din 5 iunie 2016, din partea Partidului Ecologist Român, cu voturile a 45% din cetățenii prezenți la vot. Săptămâna trecută Judecătoria Râmnicu Vâlcea a decis invalidarea alegerii acestuia, "pentru neîndeplinirea condiției de eligibilitate constând în inexistența unei hotărâri judecătorești definitive prin care s-a aplicat interdicția exercitării dreptului de a fi ales".

Gutău a fost primar al Râmnicului din partea PDL între anii 2004 — 2010, acesta fiind condamnat definitiv la închisoare în două dosare de corupție.

În motivarea hotărârii Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, publicată luni, se afirmă că "Nu există nicio dovadă că infractorul astfel condamnat ar fi fost reabilitat din aceste condamnări. De altfel, având în vedere ultima condamnare, nici nu ar fi putut fi reabilitat având în vedere faptul că ultima condamnare a fost dispusă în anul 2014, iar termenul de reabilitare judecătorească, iar nu de drept, stabilit de lege în cazul de față este de 4 ani și se calculează de la data ultimei condamnări, potrivit art. 166 alin. 1 lit. a din Codul penal".

AGERPRES/(A — autor: Liviu Popescu, editor: Irina Poenaru, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

4 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

5 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean