van Groningen: Contracţia PIB cu 6% prognozată este destul de puternică; sperăm să fie pe termen scurt

van Groningen: Contracţia PIB cu 6% prognozată este destul de puternică; sperăm să fie pe termen scurt

Contracţia Produsului Intern Brut al României cu 6%, estimată pentru acest an, este destul de puternică, dar sperăm să fie pe termen scurt şi să reuşim să repornim motoarele economiei, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Steven van Groningen, preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia şi reprezentant al Federaţiei Serviciilor Financiar Bancare.

"Ultimele două luni au fost foarte dificile pentru cetăţeni şi pentru angajaţii din mediul public care au fost în prima linie împotriva coronavirusului. Aş vrea să mulţumesc şi tuturor angajaţilor din mediul privat, fiindcă şi acolo au fost mulţi care s-au expus la riscul infectării şi au pus umărul şi au asigurat activitatea în sectoare esenţiale ale economiei - energie, transport, retail, servicii bancare. Starea de urgenţă se termină mâine şi toţi ne întrebăm ce urmează. Comisia Europeană prognozează o scădere a PIB-ului României cu 6%. Am văzut mai multe prognoze care merg în aceeaşi direcţie, iar asta e aproape de ce vedem şi noi în jurul nostru. Este o contracţie pe termen scurt destul de puternică, dar sperăm să fie pe termen scurt şi să fim în stare să repornim repede motoarele şi vă asigur că firmele pe care le reprezentăm fac tot posibilul să sprijine acest proces de repornire", a spus van Groningen.

Potrivit oficialului Concordia, un aspect important este reluarea investiţiilor publice şi private în România.

"E foarte important să dăm drumul investiţilor publice şi private. Acum lucrăm cu toate industriile noastre să identificăm investiţii importante care ar putea debloca economia din situaţia în care se află. Un alt lucru foarte important este că în perioada următoare, pe perioada stării de alertă, companiile să aibă flexibilitate prin care să poată să se adapteze la restricţiile care ar urma să fie impuse. Avem nevoie de un cadru simplu prin care oamenii să poată lucra în continuare de acasă, să putem ajusta culoarul de lucru, similar cu cel din alte ţări europene. Nu în ultimul rând, să digitalizăm cât mai repede relaţiile de muncă. Suntem preocupaţi în continuare de siguranţa angajaţilor şi a clienţilor care ne trec pragul. Am luat şi vom lua în continuare măsuri de a-i proteja. Aici dorim un dialog rapid şi eficient cu autorităţile şi putem da un feedback rapid la orice măsură pe care o propun. Misiunea noastră este să ne asigurăm că avem un dialog real şi să ne asigurăm că sănătatea oamenilor este importantă şi să nu transformăm într-o povară insuportabilă pentru companii", a subliniat Steven van Groningen.

Reprezentanţi ai mediului de afaceri din România participă, joi, la o videoconferinţă organizată de Confederaţia Patronală Concordia (CPC). AGERPRES/(A - autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria