Vânătoare de ruși în infraroșu la Bahmut

Vânătoare de ruși în infraroșu la Bahmut

Într-o noapte friguroasă de decembrie, The New York Times a însoțit membrii unei echipe speciale a armatei ucrainene care folosesc tehnică termică pentru a găsi poziții inamice aflate la kilometri distanță.

O persoană poate fi depistată la o distanță de până opt kilometri FOTO Shutterstock

Acest tip de misiune, observată pe parcursul a două zile de reporterii de la „The New York Times“, a reprezentat o fereastră asupra modului în care se duce războiul – o bătălie necruțătoare și violentă, dar și sofisticată din punct de vedere tehnic.

În esență, lupta pentru Bahmut arată puțin diferit de o bătălie din stepele est-europene din cel de-al Doilea Război Mondial: armate care angajează trupe, tancuri și baraje masive de artilerie pentru a câștiga teren.

„Echipă“ multinațională

Echipa lui Wolf, înarmată cu o antenă Starlink pentru conexiune prin satelit, o baterie și echipament în infraroșu care poate „vedea“ o persoană la o distanță de până opt kilometri, a arătat rapid cât de mult s-a schimbat războiul în ultimii 80 de ani.

Echipa face parte din legiunea străină a Ucrainei, o unitate creată la începutul războiului care a furnizat mii de voluntari internaționali pentru a întări rândurile armatei Ucrainei. Wolf, un fost pușcaș marin american în vârstă de 29 de ani, a venit în Ucraina pentru că, după cum spunea el, „este un bun creștin și face ceea ce trebuie făcut”.

Ceilalți membri ai echipei sale includ un ucrainean, traducătorul; un canadian; un britanic și un australian. „Fără engleză”, a subliniat Wolf înainte de a părăsi vehiculele. Mulți dintre locuitorii rămași în Bahmut erau deja suspicioși față de străini, în special cei cu puști. NYT se referă la Wolf și la ceilalți soldați doar prin indicativele lor de apel pentru a le proteja identitatea.

Conducând în întuneric aproape complet în spatele unei dube pătate de noroi care transporta restul echipei sale, Wolf și-a stins farurile când a ajuns la periferia orașului Bahmut. Înainte de a pierde semnalul, el a fost informat de serviciile secrete ucrainene despre cel puțin o dronă rusă Orlan-10 care zbura deasupra orașului. În zilele trecute, a spus el, au existat mai multe aparate care sunau ca mașina de tuns iarba, dar în această noapte, norii joși le împiedicau vizibilitatea. Fără drone, a adăugat el, trupele ruse nu sunt capabile să-și dirijeze propriile focuri de artilerie.

Membrul echipei însărcinat cu găsirea țintelor rusești este un fost artilerist din Canada, care poartă indicativul de apel Bear.

Obstacole întâmpinate

Echipa a depistat ceea ce arată ca două camioane de transport rusești (având în vedere dimensiunea lor și conturul lor termic negru de pe ecran) în mijlocul unui câmp la câțiva kilometri distanță, cu mult în spatele liniilor rusești.

Popov a trimis cu grijă coordonatele artileriei ucrainene. „Altceva? Există trupe în jurul lor?” a întrebat el. Bear a privit înapoi în vizor. Nu. Doar camioanele. Mesaj trimis, a spus Popov. „Să vedem dacă fac ceva cu el.”

Echipa s-a confruntat cu mai multe obstacole: antene celulare distruse; nori groși și joși care perturbă Starlink; bruiaj rusesc. După un timp, Starlink a încetat să funcționeze din cauza norilor denși.

Artileriștii ucrainenii au tras asupra celor două camioane. Obuzele de artilerie ghidate sunt disponibile în cantități limitate și adesea folosite doar pe ținte importante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

2 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia

3 Rareș Bogdan, mesaj în miez de noapte!

4 Judecați voi...

5 Se retrag „Piedonii”? / De două zile sunt mucles...