Varșovia îi cere lui Donald Tusk să lanseze la Bratislava o reformă a Uniunii Europene

Premierul Poloniei, Beata Szydlo, i-a cerut marți președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să facă în așa fel ca summitul informal de la Bratislava să dea ''un prim impuls'' pentru o reformă a Uniunii Europene, relatează AFP.

În cursul unei întâlniri ce a durat mai puțin de o oră, dna Szydlo a prezentat așteptările Poloniei referitoare la întâlnirea de la Bratislava, așteptări care merg dincolo de consultările pe care le are Bruxellesul în vedere.

Tusk întreprinde un turneu în capitale europene înainte de summitul în format de 27 de membri ai UE ce va avea loc vineri la Bratislava și care se va axa pe viitorul Uniunii după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar și îndeosebi pe securitate și creștere economică.

''Acest summit trebuie să fie un prim impuls pe calea schimbărilor în UE. Uniunea Europeană trebuie să se schimbe, trebuie s-o reformăm'', a afirmat dna Szydlo, ale cărei declarații au fost reluate de către purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek.

''Funcționarii europeni nu trebuie deloc să blocheze aceste reforme. Pasivitatea, faptul de a nu asculta în mod atent vocile din societate în țările membre au dus îndeosebi la Brexit'', a adăugat el, exprimând punctele de vedere ale Varșoviei prezentate lui Donald Tusk.

"Schimbările din cadrul UE sunt necesare și trebuie să înceapă de la summit-ul de la Bratislava'', a insistat purtătorul de cuvânt polonez, precizând că această poziție este rezultatul consultărilor cu ceilalți membri ai grupului de la Vișegrad — Ungaria, Republica Cehă și Slovacia.

Reformele cerute de aceste țări din Europa de Est constau îndeosebi în întărirea rolului statelor și al parlamentelor naționale, în detrimentul puterilor Comisiei Europene.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acesta este PSD, oameni buni! Mitralieră spune că el este un politician în campanie și nu trebuie să opr…

2 ULTIMĂ ORĂ / CTP le zguduie capul celor două matracuci pesediste, Firea și Dăncilă.

3 Birchall o calcă-n picioare pe Dăncilă! Dezvăluiri despre prefăcătoria acestei pațachine sinistre, despre cum …

4 ULTIMĂ ORĂ / Guvernul va cere schimbarea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția!

5 EXCLUSIV / Dragnea a făcut chef cu lăutari la Scroviștea, pe 10 august, anul trecut, când românii erau gazați de…

recomandări

Te ia DNA: Emilian Gămureac

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet