Vaslui: 26 de copii abandonaţi la naştere în judeţ, de la începutul anului

Un număr de 26 de nou-născuţi au fost abandonaţi, de la începutul acestui an, în maternităţile spitalelor din judeţul Vaslui, cei mai mulţi bebeluşi fiind părăsiţi de mame la Spitalul Judeţean de Urgenţă, unde au fost semnalate 14 astfel de cazuri.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui, la Spitalul de Urgenţă "Elena Beldiman" din municipiul Bârlad au fost abandonaţi şase nou-născuţi, iar la Spitalului Municipal "Dimitrie Castroian" din Huşi au fost părăsiţi la naştere şase sugari, majoritatea mamelor care îşi abandonează copiii la naştere provenind din mediul rural.

"În cazul a 22 de copii, mamele au solicitat o măsură de protecţie socială, iar pentru patru nou-născuţi s-a întocmit proces verbal de constatare a părăsirii. Cei mai mulţi dintre copiii abandonaţi de mame la naştere sunt daţi în grija unor asistenţi maternali profesionişti. În funcţie de fiecare situaţie în parte, unii copii ajung în centre de plasament pentru copii cu dizabilităţi sau sunt crescuţi de alte familii ori persoane", a declarat, vineri, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DGASPC Vaslui, Irina Cîmpeanu.

În cursul anului trecut, la nivelul judeţului Vaslui au fost abandonaţi în spitale 42 de copii. Pentru 35 dintre aceştia, mamele au solicitat instituirea unei măsuri de protecţie socială, iar în cazul a şapte nou-născuţi, mamele au fugit din spital.

Reprezentanţii DGASPC Vaslui spun că, printre cauzele care duc la astfel de situaţii, se numără lipsa condiţiilor de locuit pentru nou-născuţi, insuficienţa resurselor financiare sau numărul mare de copii pe care familia deja îi are în întreţinere. În cazul mamelor minore, cauzele care duc la abandon sunt, în principal, legate de lipsa de educaţie, de inexistenţa colaborării între parteneri, de lipsa educaţiei sexuale sau a instruirii în vederea asumării rolului de mamă. AGERPRES / (AS - autor: Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

4 VIDEO Pofteau și ei la o muie, amărâții! / Echipaj de Poliţie Locală, filmat noaptea cu o prostituată într-o par…

5 LIVE Președintele Trump anunță mobilizarea armatei pentru stoparea revoltelor și jafurilor care au cuprins Ame…

recomandări

Te ia DNA: MIRICA CRISTIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trailerul de la noul film Războiul Stelelor s-a lansat și e aici