Vela, despre protestele poliţiştilor: Este o diversiune şi au căzut în această capcană membri de sindicat oneşti

Vela, despre protestele poliţiştilor: Este o diversiune şi au căzut în această capcană membri de sindicat oneşti

Ministrul desemnat al Afacerilor Interne, Marcel Vela, consideră că protestul de marţi al poliţiştilor este o diversiune, iar în această capcană au căzut membri de sindicat oneşti.

"Este o diversiune şi au căzut în această capcană membri de sindicat oneşti care au venit aici să strice un moment frumos chiar al activităţii lor.(...) Este o manevră politică în spatele acestui protest", a spus Vela.

Acesta a subliniat că a încercat să discute cu membrii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, dar există o "opacitate", din partea conducerii acestui sindicat şi că protestatarii au venit să ceară un lucru care era deja stabilit de luni.

"Am dorit să discut cu ei ca orice manager care discută cu colegii, cu subalternii pe care îi coordonează la un moment dat. (...) Aşa cum aţi văzut, există o opacitate din partea conducerii acestui sindicat, condus de un pensionar, pentru că nu este angajatul Ministerul Afacerilor Interne, este un pensionar al MAI. A convins, într-un mod mai mult sau mai puţin profesionist mai mulţi lideri de sindicat din ţară care au venit azi aici să ceară un lucru care ieri era deja stabilit, era discutat într-o discuţie oficială în cadrul ministerului prin Departamentul, prin consilierul care se ocupă de relaţia cu sindicatelor, care este în Comisia de dialog social. Împreună cu secretarul de stat care se ocupă de dialogul social au dezbătut aceste probleme şi au ajuns la câteva concluzii clare, chiar date publicităţii printr-un comunicat", a afirmat Vela.

El a explicat că de la începutul lunii februarie a fost pus în dezbatere un act normativ al ministerului care să reglementeze ceea ce solicită sindicaliştii, însă, în urma moţiunii de cenzură, Guvernul este interimar şi pentru a putea fi dată o Ordonanţă de Urgenţă trebuie ca actualul Cabinet propus să fie votat săptămâna viitoare în Parlament sau să fie votat alt Guvern.

"Ei ştiu ca este imposibil, dar ce face aici pensionarul acesta care conduce sindicatul şi care are un salariu la sindicat mai mare decât ministrul Afacerilor Interne, are preocupări electorale şi veţi vedea că peste două luni, şi viaţa îmi va da dreptate, va fi un frumos candidat politic pentru Parlamentul României.(...) În acest minister este o încrengătură între sindicate, prin care ei cer doar aşa: salarii mărite, pensii enorme, ieşit la pensie mult mai devreme. Dincolo de a cere bani, cât mai mulţi bani, cât mai multe sporuri, cât mai multe salarii, cât mai multe pensii, ar trebui să se întrebe şi ce fac ei pentru România şi pentru minister, în afară de a baga vuvuzele când se cântă imnul naţional.(...) Pot să vă arăt mesaje ale sindicaliştilor din Timiş şi din alte judeţe care se delimitează de acest gest, drept dovadă că sunt câteva zeci", a mai spus ministrul.

Acesta a adăugat că el respectă dreptul la părere, la manifestări, la protest, dar că luni s-a stabilit să fie organizată o nouă întâlnire cu sindicatele din Poliţie joi, la ora 15:30.

"Sunt 16 sindicate. Există comunicat al celorlalţi că ne întâlnim joi la ora 15:30. Ieri (luni - n. r.) am stabilit un gentlemen's agreement. Taman ieri au hotărât că azi, taman la ora la care se cânta imnul naţional, să facă acest protest. Nu vi se pare un pic ciudat? (...) Joi vom vedea câţi miniştri au trecut în comisiile din Parlament. Eu voi fi audiat joi, la ora 13:00, şi tocmai din acest motiv am pus (întâlnirea - n. r.) joi la ora 15:30. Dacă toţi miniştrii vom fi votaţi, se subînţelege că şi Guvernul va fi votat săptămâna viitoare. În acest context, eu, ca ministru desemnat, voi deveni ministru cu drepturile şi prerogativele legale ale unui ministru care poate implementa, care poate rezolva toate problemele arzătoare ale ministerului", a precizat Marcel Vela.

Potrivit acestuia, toate revendicările sindicaliştilor ar fi trebuit făcute Inspectoratului General al Poliţiei, în subordinea căruia se află, şi, în cazul în care nu se rezolvau, veneau la minister.

"După cum vedeţi, presiune mediatică, ameninţările, jignirile electorale sunt la adresa ministrului, care este singurul om politic din această clădire. De ce nu se duce acest sindicat să îşi ceară drepturile la el în parohie?!", a menţionat ministrul desemnat.

Întrebat dacă scăderea încrederii în Poliţie a fost determinată şi de cazul Caracal, Vela a precizat că şi acest caz a contribuit, dar şi ce s-a întâmplat în 10 august 2018 şi alte lucruri.

"Am început de anul trecut teste de integritate. DGA a descoperit o grămadă de poliţişti corupţi. Unii dintre ei sunt membri în sindicatul domnului care face gălăgie. Nu l-am auzit niciodată să ia atitudine, să fie parte în a apăra imaginea şi a promova integritatea în rândul membrilor de sindicat. Sindicaliştii sunt membri în comisiile care dau sporuri de salarii pe care eu le-am pus la dispoziţia deciziilor descentralizate la nivel local. Nu pot să vă spun câte reclamaţii am că dau, inspectorul şef, pe mână cu şeful de sindicat, sporuri la cine vor ei", a punctat şeful MAI.

Zeci de poliţişti din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) au pichetat, marţi, sediul Ministerului Afacerilor Interne , în timp ce în instituţie se prezenta bilanţul activităţii acesteia pe anul 2019.

Preşedintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a declarat, pentru AGERPRES, că sindicaliştii poliţişti nu solicită măriri de salarii, ci respectarea legislaţiei existente. El a precizat că una dintre revendicările manifestanţilor este egalizarea salariilor poliţiştilor la nivelul maxim.

Coarnă a anunţat că sindicatul pregăteşte un miting de proporţii în perioada următoare.

"Luăm în calcul un miting de mare amploare, de peste 10.000 de persoane. Nu ştiu la ce dată, dar undeva în martie-aprilie vom desfăşura un miting", a afirmat liderul SNPPC. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro