Venezuela: Opozantul Juan Guaido denunţă ''o desfiinţare''' a parlamentului ţării de către regimul de la Caracas

Venezuela: Opozantul Juan Guaido denunţă ''o desfiinţare''' a parlamentului ţării de către regimul de la Caracas

Opozantul venezuelean Juan Guaido a denunţat joi ''desfiinţarea'' parlamentului ţării, în opinia sa, de către regimul preşedintelui Nicolas Maduro după eşuarea revoltei militare din 30 aprilie, relatează AFP.

''Dacă are loc o lovitură de stat în Venezuela, atunci ea este desfiinţarea parlamentului'', a declarat Guaido într-o conferinţă de presă, denunţând ''terorismul de stat'' al preşedintelui ''uzurpator'' Nicolas Maduro.

După mai mult de o săptămână de la apelul la revoltă lansat de Guaido, Maduro a trecut la acţiune.

Miercuri seara, regimul l-a arestat pe vicepreşedintele Adunării naţionale Edgar Zambrano, pe care îl acuză că a susţinut tentativa de rebeliune. După aproape 24 de ore de la arestare, avocata lui Zambrano, Lilia Camejo, a afirmat într-o conferinţă de presă că nu a putut lua legătura cu el.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, calificând această arestare ca fiind ''arbitrară'', a reluat joi apelurile SUA de ''eliberare imediată'' a lui Zambrano. ''Acest asalt asupra Adunării naţionale ar trebui să facă regiunea şi lumea întreagă să conştientizeze că dictatura nu este interesată de soluţii constituţionale la problemele poporului venezuelean'', a adăugat Pompeo.

Zambrano face parte dintr-un grup de zece parlamentari inculpaţi de justiţia venezueleană pentru sprijinul lor faţă de revolta eşuată din 30 aprilie. Ei sunt acuzaţi îndeosebi de înaltă trădare şi de conspiraţie.

Adunarea constituantă, formată doar din partizani ai preşedintelui socialist, le-a ridicat imunitatea.

După arestarea lui Zambrano, Richard Blanco, unul dintre aceşti deputaţi, a anunţat joi că a găsit refugiu la reşedinţa ambasadorului Argentinei.

O altă deputată a opoziţiei inculpată de către justiţie, Mariela Magallanes, s-a refugiat la reşedinţa ambasadorului Italiei. La începutul serii, un coleg al său, deputatul Americo de Grazia, a anunţat pe Twitter că s-a refugiat la aceeaşi reşedinţă.

În contextul revoltei din 30 aprilie, Leopoldo Lopez, una dintre figurile opoziţiei, care era consemnat la domiciliu din 2017 şi care a apărut alături de Guaido, s-a refugiat şi el la ambasada Spaniei. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Hopa! A mai apărut o creștină în povestea fraților Tate!

2 VIDEO Noua Eră / Primul om de pe planetă care și-a întinerit vârsta organelor cu 25%

3 Fulgy, fiul Clejanilor, trece pe „hard” cu Bia Khalifa?

4 VIDEO „Ce să fac, mă băieți, cu banii ăștia?” / Patronul de club care se spărgea în figuri, condamnat la peste 8 ani de închisoare pentru contrabandă și…

5 „Începutul sfârșitului” / Fostul colonel FSB Igor Ghirkin, previziuni sumbre pentru trupele rusești de pe front