Venezuela: Opoziția denunță o "lovitură de stat" și cheamă la manifestații împotriva lui Nicolas Maduro

Venezuela: Opoziția denunță o "lovitură de stat" și cheamă la manifestații împotriva lui Nicolas Maduro

Opoziția din Venezuela a lansat un apel la manifestații, miercuri, în întreaga țară în semn de protest față de "lovitura de stat" pe care o reprezintă, în opinia sa, suspendarea referendumului de revocare a președintelui Nicolas Maduro, scrie AFP.

"În Venezuela a avut loc o lovitură de stat, nu o putem numi altfel. A sosit timpul să apărăm Constituția Republicii Bolivariene Venezuela. Trebuie să restabilim legătura constituțională", a declarat vineri Henrique Capriles, adversar înverșunat al lui Nicolas Maduro și figură de frunte a coaliției de centru-dreapta majoritară în parlament, Masa Unității Democratice (MUD).

"Miercuri (...), mobilizarea va începe în întreaga țară, vom elibera Venezuela pas cu pas, întreg poporul va fi mobilizat pentru a restabili legătura constituțională", a adăugat el în cursul unei conferințe de presă.

Opoziția, a precizat Henrique Capriles, va organiza duminică o "ședință extraordinară a Adunării Naționale în care vor fi luate o serie de decizii".

Această reacție a avut loc a doua zi după anunțul făcut de Consiliul Național Electoral (CNE) de suspendare a strângerii de semnături ale alegătorilor, etapă prealabilă organizării unui referendum împotriva lui Nicolas Maduro, extrem de impopular în țara sa în special din cauza unei grave crize economice.

CNE a vorbit despre "fraude" comise de opoziție pentru a justifica blocarea procesului ce trebuie să ducă la referendum. Opoziția acuză CNE de mai multe luni că face jocul guvernului.

Alături de Henrique Capriles, președintele parlamentului de la Caracas, Henry Ramos Alup, a anunțat că reprezentanți ai opoziției se vor deplasa în zilele următoare la sediul Organizației Statelor Americane (OSA) la Washington pentru a cere secretarului general al instituției, Luis Almagro, să aplice Carta Democratică a OSA.

Acest text permite organizației să intervină diplomatic împotriva unui dintre statele sale membre dacă se consideră că face față unei crize constituționale care amenință democrația.

"Astăzi, suntem mai convinși ca niciodată de ruptura democratică în #Venezuela. Este timpul să luăm măsuri concrete @OEA_oficial", a scris vineri Luis Almagro pe contul său de Twitter.

"Numai dictaturile îi lipsesc pe cetățenii lor de drepturi, ignoră puterea legislativă și au deținuți politici", a acuzat șeful organizației interamericane.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…