'Veste galbene' britanice, chemate să manifesteze sâmbătă la Londra

'Veste galbene' britanice, chemate să manifesteze sâmbătă la Londra

Mişcarea anti-austeritate 'People's Assembly' a chemat pentru sâmbătă, la Londra, la o 'manifestaţie naţională', îndemnându-i pe participanţi să poarte 'veste galbene', simbolul manifestaţiilor care zguduie Franţa începând din noiembrie, transmite AFP.

'People's Assembly', cu orientare de stânga, a lansat un apel la organizarea de adunări şi în alte oraşe britanice săptămâna viitoare.

Ea cere, de asemenea, alegeri legislative anticipate pentru alungarea de la guvernare a Partidului Conservator, aflat la putere din 2010.

'Nu vă uitaţi vesta galbenă', se spune în apelul lansat pe pagina de Facebook a mişcării, sub cuvântul de ordine 'Vestele galbene împotriva austerităţii'. Mai mult de 1.700 de persoane şi-au anunţat pe Facebook participarea la manifestaţie.

Şi alte organizaţii, printre care 'Stand Up To racism', care critică politica guvernului în materie de primire de refugiaţi, şi-au chemat simpatizanţii să se alăture adunării, la care va lua cuvântul şi o deputată laburistă, Laura Pidcock.

În paralel, pe reţelele sociale, militanţi pro-Brexit, printre care unii apropiaţi de extrema dreapta, au lansat la rândul lor un apel la manifestaţie, sub hashtagul '#YellowVestUK'.

Chiar dacă mobilizarea 'vestelor galbene' britanice a rămas până acum foarte redusă, anumite grupuri au fost puternic criticate în ultimele zile după ce au proferat insulte ori au intimidat jurnalişti şi deputaţi în preajma parlamentului, care a început dezbaterea acordului cu privire la Brexit.

Deputata conservatoare Anna Soubry, favorabilă unui al doilea referendum, a fost numită 'nazistă' luni de manifestanţi pro-Brexit, unii îmbrăcaţi cu veste galbene. Deputata i-a descris drept un mic grup de persoane 'care se plimbau în jurul Westminster-ului şi intimidau oamenii'.

Aceste acţiuni au fost condamnate de guvern şi i-au determinat pe mai mult de 50 de deputaţi să trimită o scrisoare şefei Scotland Yard pentru a-şi exprima 'via preocupare faţă de deteriorarea situaţiei de securitate în proximitatea parlamentului'.

Sâmbătă, 'veste galbene' reunite la Londra sau Manchester au preluat sloganuri ale English Defence League (EDL), o grupare marginală de extremă dreapta care susţine că luptă împotriva ameninţării islamiste, a relatat cotidianul The Independant.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale