''Vestele galbene'' / violenţe în Franţa: Sindicatele din poliţie cer să fie primite de preşedintele Macron

''Vestele galbene'' / violenţe în Franţa: Sindicatele din poliţie cer să fie primite de preşedintele Macron

Toate sindicatele reprezentative ale poliţiei franceze cer să fie primite de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, după violenţele comise în timpul manifestaţiilor "vestelor galbene", au anunţat luni, pentru AFP, secretarii generali ai acestora.

Fără să fi adoptat deocamdată un demers unitar, cele şapte sindicate vor să expună "gravitatea situaţiei" şi cer ca o strategie de ordine publică să fie adoptată în cazul unei noi mobilizări, au explicat secretarii generali ai sindicatelor.

"Vrem să clarificăm lucrurile cu privire la strategia ce va fi adoptată sâmbăta viitoare în materie de ordine publică şi de menţinere a ordinii. Este urgent", a declarat pentru AFP secretarul general al comisarilor poliţiei naţionale (SCPN), în condiţiile în care apeluri în vederea organizării unei a patra manifestaţii a "vestelor galbene" sâmbătă, la Paris, circulă deja pe reţelele sociale.

"Am cerut fără succes să fim primiţi de ministrul de interne. Îi cerem acum preşedintelui Republicii. Vrem să explicăm dificultăţile în gestionarea menţinerii ordinii. Dacă se repetă situaţia de sâmbăta trecută, vor fi răniţi şi morţi în rândul forţelor de ordine", a afirmat Jean-Claude Delage, secretar general al Alliance, sindicat majoritar al forţelor de ordine.

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită "Vestele galbene" au avut loc sâmbătă pe străzile Parisului în al treilea weekend consecutiv de manifestaţii împotriva costului ridicat la carburanţi.

Reprezentanţii organizaţiilor sindicale care au cerut să fie primiţi de şeful statului subliniază nivelul de "epuizare" al forţelor de ordine şi "violenţa" la care au fost expuse acestea în timpul ciocnirilor survenite sâmbătă la Paris şi în alte oraşe din Franţa.

Mai multe organizaţii sindicale precum Alliance, Synergies sau SCPN cer o modificare a "paradigmei" în gestionarea ordinii publice, cu mai multă "mobilitate" pentru forţele de ordine în cazul unei noi manifestaţii. Ele propun între altele ca armata să poată interveni "ca întărire" pentru apărarea clădirilor publice.

Ziua de sâmbătă în care a avut loc manifestaţia "Vestelor galbene" la Paris a fost marcată ''de violenţe de o gravitate fără precedent'', a declarat duminică prefectul poliţiei, Michel Delpuech. În total, 412 persoane au fost arestate, "un nivel care nu a mai fost înregistrat niciodată în ultimele decenii", a adăugat Delpuech, criticând "violenţa extremă şi fără precedent" împotriva forţelor de ordine. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?